Dit heb je nodig
Voor het deeg:
- 250 g bloem
- 30 g gemalen amandelen
- 75 g poedersuiker
- 130 g zachte boter in klontjes
- geraspte schil van 1 kleine citroen
- 1 ei
- snufje zout
- 1 eidooier
- ½ el melk
Voor de vulling:
- 4 citroenen
- 8 eieren
- 400-450 g kristalsuiker
En ook nog:
- ronde taartvorm met een doorsnee van 22 cm, ingevet
- bakpapier
- steunvulling (ik gebruik altijd droge kikkererwten)
Zo maak je het
Het deeg: bloem zeven en in een kom doen. Kuiltje in het midden, daarin de gemalen amandelen, poedersuiker, boter, citroenrasp, ei en zout. Snel met koele handen een soepel deeg kneden. In plasticfolie in de koelkast een uur op laten stijven.
De bodem bakken: oven op 200 graden. Deeg op bebloemd werkvlak uitrollen en in de vorm doen, met een opstaand randje. Stuk bakpapier erop en daar de steunvulling in. Dan 15 minuten bakken. Papier en steunvulling eruit. Eigeel met melk loskloppen. Bodem en randjes met losgeklopt eigeel bestrijken en nog 5 minuten terug in de oven zetten.
De vulling: oven terug naar 180 graden. Citroenen goed afborstelen, de schillen raspen, en citroenen uitpersen. Eieren met suiker schuimig kloppen, daarna rasp en sap van de citroenen erdoorheen kloppen. Vulling op de taartbodem schenken. Taart in het midden van de oven 15 -30 minuten bakken, totdat de vulling gestold is en een mooie bruine kleur heeft. Tijdje wachten… en dan op kamertemperatuur opeten.