De 9 meest gemaakte fouten als mensen hun baan opzeggen

 

Je hebt vast weleens een nieuwe baan gezocht en gevonden. Maar als je dan je oude baan moet opzeggen… Man, man, man, wat een toestand zeg.

 

Wat een moeilijk gesprek vond ik dat. Het opzeggen van mijn baan bezorgde mij altijd slapeloze nachten. En ik ben vast niet de enige die daar last van heeft.
 

Dit zijn de meest gemaakte fouten en ongemakkelijke situaties als mensen hun baan opzeggen:

 
1. Te vroeg zeggen dat je weggaat.

Het contract van je nieuwe baan heb je nog niet binnen maar je hebt je mond al voorbijgepraat. Zoiets als de huid verkopen voordat je die beer geschoten hebt. Nou maar hopen dat je alsnog je handtekening op het nieuwe contract kunt zetten voordat ze voor jou al een vervanger hebben gevonden.

 

 
2. Je collega’s hebben je afscheidsborrel al bijna geregeld maar je baas weet nog van niks.

In je enthousiasme wil je het heugelijke nieuws van je nieuwe baan zachtjes met je collega’s delen. Maar als er ergens fors geroddeld wordt is het wel op de werkvloer. Nu maar hopen dat je baas het nieuws niet via een ander dan van jou te horen krijgt.
 

 

3. Collega’s meenemen naar je nieuwe baan

Je nieuwe werkgever is vast heel blij met je en heeft misschien nog een paar open vacatures waar je huidige leuke collega’s naadloos in passen. Beter om hen dat pas te laten weten als je zelf al weg bent. Je kunt er juridisch gezien grote problemen mee krijgen.

 

 
4. Als je liegt over een nieuwe baan om zo meer salaris te krijgen.

Dit kan zich als een boomerang tegen je keren. Misschien is je baas wel blij als je vertrekt en wenst hij je veel succes met je nieuwe baan. Sta je daar met lege handen.
 

 

5. Nare dingen zeggen over je collega’s, het bedrijf of je baas

Hoewel je misschien heel graag eindelijk hardop wil zeggen dat je je baas een grote sufferd vindt, kun je beter nog even je mond houden. Hoe graag je ook weg wil. Je weet maar nooit of je baas of je collega’s iemand kennen bij je nieuwe werkgever. Beleefd blijven is ook een kunst.

 

 
6. Niet beschikbaar zijn om je vervanger in te werken

Dat is niet alleen lastig voor degene die jouw baan overneemt. Ze gaan je zeker nog weken bellen of mailen als ze dingen niet begrijpen die je niet goed hebt overgedragen. Is ook niet fijn toch?
 
 

 
7. Bedrijfsregels overtreden

Omdat je nu toch weggaat betekent het natuurlijk niet dat je opeens de bedrijfsregels aan je laars kunt lappen. Ik had ooit een collega die afscheid nam en op haar laatste werkdag stiekem de nietmachine en het lamineerapparaat in haar tas stopte en zo geruisloos mee naar huis nam.

 

 
8. Geen gedag zeggen

Blijf lachen en zwaaien. Misschien komt het uit je tenen omdat je zo graag weg wil, maar het is bijzonder onprofessioneel om gewoon te verdwijnen. Loop nog even een rondje over de afdeling en zeg iedereen gedag.
 

 

9. Blijf zuinig op de spullen van de baas

Dit was echt heel stom. Ik reed, de dag nadat ik mijn baan al had opgezegd, mijn leaseauto in de poeier. Dat werd een bijzonder lastig gesprek met mijn baas toen ik hem dat moest vertellen. Ik kon er weliswaar niets aan doen, maar toch. Erg ongemakkelijk allemaal.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit