De 9 gouden regels bij het delen van eten

 

Delen is vermenigvuldigen, zo zie ik eten. Mijn vriend en ik kiezen in restaurants strategisch onze voorafjes en hoofdgerechten, want dan heb je eigenlijk gewoon je eten verdubbeld.

 

Nu we weer met vrienden buiten de deur mogen eten wordt er aan tafel vast ook meer gedeeld. Maar makkelijk is anders, en daarom zetten onze buren van online foodmagazine FavorFlav de gouden regels voor je op een rij.

 

1. De eerste hap
Bestel je allebei een eigen gerecht? Laat iemand te allen tijden eerst een hap van z’n eigen eten nemen, voordat je er überhaupt ook maar aan denkt om naar het bord van de ander te kijken. Pas als iemand van elk component op zijn of haar bord heeft gegeten, mag je vragen of je heel misschien een hap mag nemen. Dat brengt me op het volgende.

 

2. Vragen + afwachten
Je pakt nooit ongevraagd eten van iemands bord. Als het moment goed voelt, vraag je of je een hap mag. Een hele belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen: wacht daadwerkelijk het antwoord af. Niet om toestemming vragen terwijl die frietjes al bijna in je mond zitten, dus. Zegt de ander ja? Dan ben je bij deze ook verplicht om een hap van jouw eten te delen. Zo werkt het nou eenmaal.

 

3. Durf nee te zeggen
Kijk je al de hele dag uit naar je maaltijd, heb je berenhonger of om een andere reden geen zin om te delen? Durf nee te zeggen. Je wil geen jarenlange wrok koesteren omdat jouw vriend of vriendin op jullie eerste date een sperzieboon van je opat, terwijl je die eigenlijk voor jezelf wilde bewaren.

 

4. Niet bestellen = niet eten
Geen friet, nacho’s of bitterballen bestellen maar ze wel opeten als ze op tafel worden gezet, is onacceptabel. Zodra je de zin “Ik hoef niets” hebt uitgesproken, zeg je alle rechten op gedeeld eten vaarwel. Kun je toch de verleiding niet weerstaan? Bestel dan in ieder geval een extra portie.

 

5. Friet
Friet krijgt een eigen kopje, aangezien dit gerecht zorgt voor de grootste ophef. Alle bovenstaande informatie blijft gelden, met een paar kleine kanttekeningen. Bij friet mag je eigenlijk nooit iets pakken, tot de eigenaar het uit zichzelf aanbiedt. Zodra jij namelijk begint te graaien, ziet de rest van je tafelgenoten dit ook als groen licht en blijft de frietbesteller beduusd over.

 

Daarbij moet ik je er ook op voorbereiden dat niet iedereen zich altijd aan de etiquette houdt. Ben jij degene die friet bestelt? Ga er dan altijd vanuit dat je in ieder geval eenderde kwijt bent aan onbeleefde mee-eters. Hoe graag je je friet ook voor jezelf wil houden, op het moment dat je het bestelt zeg je eigenlijk: “Eet alsjeblieft met me mee”. Sorry.

 

6. Wees sociaal
Zijn er twaalf bitterballen en vier mensen? Reken maar uit. Iedereen krijgt er drie, behalve als iemand aangeeft dat hij of zij er minder hoeft. Je hoeft niet elke nachoof elk plakje worst te gaan tellen, maar eet niet die hele schaal in je eentje op. Sharing is caring, houd je een klein beetje in.

 

 

7. Tempo aanpassen
Pas je tempo aan, aan de groep. Is dit heel langzaam, doe dan zelf ook een beetje rustig aan (zie nummer 6). Hierbij geldt wel dat niet iedereen zich zo voorbeeldig gedraagt als jij, je moet ook wel een klein beetje voor jezelf zorgen. Gaan de handen zo snel naar tafel dat je ze bijna niet meer kunt zien? Dan wordt het tijd dat jij ook in een hogere versnelling gaat, anders zit je straks zonder eten.

 

Het principe save the best for last, dat ik steevast aanhoud, gaat niet op tijdens delen. Als je dat doet, is de kans groot dat iemand anders er met jouw felbegeerde hapjes vandoor gaat. Kun je het tempo echt niet bijhouden? Maak dan alvast een klein bordje voor jezelf waarop je al je favorieten legt, die je vervolgens op je gemak opeet.

 

8. Don’t double dip
Deze is een beetje afhankelijk van met wie je bent. Mij maakt het eigenlijk geen donder uit, maar er zijn mensen die eten delen associëren met vieze vingers en andermans bacteriën. Ga daarom in principe uit van de regel don’t double dip. Net een kaasstengel in de chilisaus gedoopt en daarna afgebeten? Ga niet met het gedeelte waar jouw mond aan heeft gezeten terug in de saus (de andere kant mag wel). Zo krijgen mensen met smetvrees aan tafel geen hartaanval.

 

Ga ook niet uitgebreid met je vingers aan alle kaasblokjes voelen, voordat je er een uitkiest om in je mond te stoppen. En neem ook geen hap van iemands hamburger, of doe het wel, maar snijd hem af met mes en vork. Zo voorkom je dat iemand straks in jouw speeksel zit te happen.

 

9. Het laatste stukje
Misschien wel het meest gevoelige onderwerp: wie neemt het laatste stukje? Laten we vooropstellen dat als jij deze persoon wilt zijn, je voor jezelf op moet komen. Niks zo erg als een stuk pizza dat koud wordt, omdat niemand het durft te pakken. Wil je voor het laatste stuk gaan? Vraag eerst of iemand anders ook nog interesse heeft. Als dit het geval is, ben ik bang dat je moet delen.

 

Kom je er toch niet uit? Dan gaat het stuk naar degene die het minst heeft gegeten. Zegt iemand dat hij vier stukken op heeft en heb jij er vijf gegeten? Lieg dan en zeg dat je er drie op hebt. Kom maar door met die laatste slice.

 

 

Door: Redactie FavorFlav