Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 25 tenen knoflook, gepeld
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 250 g kikkererwten (pot of blik)
  • sesamolie
  • 2 blikjes sardines in water of olijfolie van 120 g, uitgelekt
  • dunne crackers
  • zeezout
  • cayennepeper

 

Zo maak je het

Zet de oven op 180 °C. Leg de knoflooktenen op aluminiumfolie, besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Vouw dicht en leg het pakketje in de oven. Knijp na 20 minuten in een van de tenen. Is dit door en door zacht, haal dan het pakketje uit de oven.

 

Schil de rode ui en snijd de rokken in driehoekjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de rode ui op middelhoog vuur tot hij een kleurtje krijgt. Haal de stukjes uit de pan en zet apart. Rasp van de limoen fijne reepjes. Neem geen wit van de schil mee, dit smaakt bitter.

 

Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel af. Laat goed uitlekken. Draai van de kikkererwten een rulle puree met wat sesamolie en 5 gepofte tenen knoflook. Breng op smaak met wat limoensap, peper en zout. Prak de sardines met wat olijfolie grof. Verdeel de rode ui over de crackers. Verdeel de sardines over de ui. Schep wat kikkererwtenpuree op de sardines. Druk de gepofte knoflookteentjes in de puree. Bestrooi de crackers met wat zeezout, cayennepeper en de limoen.

 

Eet smakelijk!

 

Vis uit blik, Bart van Olphen,
Kosmos Uitgevers, € 10
Tekst en foodfotografie:
Jaap van Rijn
Concept, tekst en recepten:
Bart van Olphen