Dit heb je nodig

Voor de peren:

  • 3 conference peren, geschild maar heel gelaten, met het steeltje eraan
  • 1 fles witte wijn
  • 250 g suiker
  • 4 kruidnagels
  • 3 steranijs
  • 8 kardemompeulen
  • 2 kaneelstokjes

 

Voor de cake:

  • 200 g zachte boter + extra om mee in te vetten
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 flinke el kardemompoeder
  • snufje zouten ook nog
  • 90 g witte chocolade, in stukjes

 
Zo maak je het

Pocheer de peren 30 minuten op zeer laag vuur in de wijn, met de suiker, kruidnagels, steranijs, kardemom en kaneel. Giet er 500 ml water bij.

Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Kook het kookvocht in tot de helft en laat dat ook afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de boter met de suiker romig. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen.

Zeef bakmeel, kardemompoeder en zout boven het beslag en schep dit erdoor.

Vet een cakevorm in van 1,5 liter en bekleed de randen met bakpapier. Vet dit ook in.

Schep het beslag in de vorm. Druk de peren er in z’n geheel in. Bak de cake in de oven in circa 40 minuten mooi gaar. Laat afkoelen en haal de cake dan voorzichtig uit de vorm. Laat helemaal koud worden.

Smelt de chocolade héél voorzichtig au bain marie. Laat hem van een lepel over de cake lopen en maak mooie strepen over de bovenkant.

Laat dat even drogen en serveer dikke plakken, overgoten met siroop uit de pan.

 

Eet smakelijk!

 

Home made winter – Yvette van Boven – € 19,95 – Fontaine Uitgevers