Broodje bal

 

Op de boot naar Vlieland (elke voorjaarsvakantie) begint voor Ronald Giphart en zijn gezin de pret al met een broodje bal.

 

Met een beetje mazzel is binnen de kortste keren het zachte witte bolletje zompig doordrenkt met jus van die sappige bal, en die sappigheid is nou net wat ze thuis helemaal onder de knie hebben. Het geheim? Fond, aldus Giphart.

 

Dit heb je nodig

  • plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 3 el panko (of gewoon paneermeel)
  • 1 ei
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1⁄2 tl foelie
  • 1 el sambal badjak
  • 2 el mosterd
  • 2 el zoete ketjap
  • zout
  • 2 el bloem
  • boter
  • 1 pot vleesfond (380 ml)
  • 4 zachte bolletjes
  • paar blaadjes kropsla
  • saus naar keuze, bijv. mosterd, mayonaise, curry

 

 

Zo maak je het broodje bal
Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui op laag vuur ongeveer 4 minuten, laat een beetje afkoelen.
Doe in een ruime kom het gehakt, de panko, de uitjes, het ei, de kerriepoeder, de foelie, de sambal, de mosterd, de ketjap en een flinke snuf zout en meng goed door elkaar.
Zet het gehakt 30 minuten in de koelkast.
Draai vervolgens vier gelijke ballen en haal ze door de bloem.
Smelt een flinke klont boter in een braadpan en bak de ballen rondom bruin.
Voeg de vleesfond toe en laat de ballen minimaal 30 minuten pruttelen op laag vuur, draai ze halverwege om.
Snijd de bolletjes open, geef ze een lik boter, leg er wat blaadjes sla op en de gehaktbal.
Maak af met een lekkere dot saus naar keuze.

 

 

Door: Redactie FavorFlav