Boodschappentips van professionele chefs

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Boodschappentips van professionele chefs.

 

 

Boodschappenlijstje maken? Eerst even advies vragen aan een paar professionele chefs. Ho wacht maar: hebben wij al gedaan. Lijst, tas, karretjesmuntje: GAAN!

 

Koop diepvriesgroente
Bevroren groente is prima. Nee, die worteltjes en doperwtjes moet je niet meenemen, maar voor de rest; prima. Diepvriesdoperwten kunnen zo’n beetje overal doorheen. Plus: handig als je een blessure of een blauwe plek hebt.

 

Vlees is luxe
Elke dag vlees is voor veel mensen nog normaal. Maar dat is het natuurlijk niet: vlees is een luxe, als je kijkt naar de eetgewoontes van je ouders en grootouders. Dus koop minder vlees, probeer een keer vis of – shocking – kook een keertje vega.

 

Superfoods? Forget it
Verkoopt de supermarkt superfoods? Laat die maar lekker in de winkel. Niet omdat ze slecht voor je zijn, maar omdat ze belachelijk duur zijn.

 

Peulvruchten
Handig in de voorraadkast: gedroogde peulvruchten. Kikkererwten, linzen, zwarte bonen, ze zijn zo’n beetje eeuwig houdbaar en super-veelzijdig. Je laat ze een nachtje voorweken, zodat je ze de volgende dag snel kunt koken. Hartstikke voedzaam en hartstikke goedkoop: goeie deal.

 

Tomaten: vers en in blik
In het juiste seizoen koop je verse tomaten, maar als je tomatensoep of tomatensaus wilt maken en het is toevallig geen najaar, kies dan voor tomaten in blik. Let op dat je de blikjes koopt waar geen suiker of zout aan is toegevoegd, maar gewoon honderd procent tomaten.

 

Koop vergeten groente
Niet die hippe groente die overal op de menukaart staat, maar in elk land worden bepaalde groenten over het hoofd gezien. Denk aan: kool, rapen, bloemkool, wortelen. Goedkoop, hartstikke voedzaam en ook: goed houdbaar. Even zoeken naar goede vegetarische recepten om er iets lekkers van te maken, en dan eet je als een koning voor het budget van een bedelaar.

 

Braadkip, goeie koop
Van één kip kun je, als je een beetje handig bent, twee of drie keer eten. Van de botten trek je bouillon voor een lekkere kippensoep, het vet dat uit de gebraden kip komt is goed als bakvet. Maak bijvoorbeeld kip met boter uit de oven. Bonus: het braadsap bedruipt de kruimige aardappels en levert een geweldige jus op.

 

Uien
Kunnen we kort over zijn: ze zijn goedkoop, ze zijn lang houdbaar (als je ze koel en droog bewaart) en ze maken bijna elke maaltijd lekkerder. Advies: koop een zak uien.

 

Zet zelf koffie
Vind je de koffie van Starbucks lekker? Je eigen koffie is veel lekkerder. Koop goede koffie en zet voordat je de trein in moet, thuis een bakkie. In de thermosfles, en dan lach je alle mensen uit die voor veel te veel geld onderweg een papieren bekertje koffie kopen. Wist je dat je koffie van welk koffietentje dan ook tweeduizend procent (!) duurder is dan wat je thuis maakt?

 

Chips en koek? Sla maar over
We geven teveel geld uit aan eten dat niet gezond is. Dus het advies van de chef: sla die winkelpaden met chips en koekjes gewoon over. Niet met je karretje langs rijden, dan kom je ook niet in de verleiding om het te kopen.

 

Vlees liefst onbewerkt
Koop je vlees, koop dan onbewerkt vlees. Biefstuk, kipfilet, allemaal prima. Maar slavinken en worstjes zijn bewerkt, gesneden, op smaak gebracht en daar zitten alle mogelijke toevoegingen in. Zelf worst leren maken is een hele goede investering!

 

Altijd in huis: bloem
Een pak bloem moet je altijd in de kast hebben. Geen bakmix of zoiets, gewoon bloem. Want daarmee kun je alles maken wat je wilt. Je voegt wat bakpoeder toe en je hebt zelfrijzend bakmeel. Pannenkoekenmeel? Bloem! Koekjesmix? Bloem! Saus binden? Je raadt het. Tip: pas wel op met meelmot in je bloem (ik spreek uit ervaring..)

 

Twee stuks fruit
Meer fruit eten gaat het beste als je een fruitschaal vol hebt staan op een centrale plek in huis. Koop seizoensfruit en kijk of je het zo lokaal mogelijk kunt kopen. Aardbeien uit Zuid-Afrika zijn niet duurzaam, appels uit de Betuwe wel.

 

Aardappelen
Koop een grote zak aardappelen, bewaar ze droog en koel en laat de aarde en het stof er gewoon aanzitten. Dan blijven ze lang goed.

 

Bron: Bored Panda

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav