Ben jij een van die Nederlanders die iedere week voor gemiddeld 10 euro aan restjes in de kliko gooit?

 

Boodschappen worden steeds duurder, dus slimmer inkopen kan je veel geld besparen. En restjes bewaren heeft ook zo zijn voordelen.

 

 

 

Je kent het wel, je doet na je werk snel nog de boodschappen voor het avondeten en opeens eet er iemand toch niet mee. Daar sta je dan met je goede gedrag weer een voedzame maaltijd klaar te maken die vervolgens voor een deel in de vuilnisbak belandt. Ook ik behoor tot die driekwart van de Nederlanders die weleens voedsel weggooit.

 

Uit onderzoek blijkt ook dat een op de drie zelfs het verschil niet kent tussen de tenminste-houdbaar-tot- en de te-gebruiken-tot-datum. Dat zit dus zo:

 

Bij het te-gebruiken-tot-label (TGT) doe je er echt goed aan om het product waarvan de datum verlopen is niet meer te gebruiken. Hoewel bijna de helft van de Nederlanders denkt dat je deze levensmiddelen daarna nog prima kunt klaarmaken, kun je dat beter uit je hoofd laten. Het staat er niet voor niks want van deze bederfelijke waren, zoals kip, vlees en vis kun je behoorlijk ziek worden als je ze na de aangegeven datum opeet.

 

Dat is een ander verhaal bij het ten-minste-houdbaar-tot-label (THT). De naam zegt het al: het is ten minste tot deze genoemde datum goed. Dus vaak ook daarna! Zonde als jij net als een op de tien landgenoten dit product na de genoemde datum weggooit. Want als je er even aan ruikt of proeft kun je zo even checken of het nog in orde is. Dat zorgt er niet alleen voor dat je geen voedsel verspilt, wat goed is voor de planeet, het is ook nog eens goed voor je portemonnee.

 

Een op de drie Nederlanders gooit gemiddeld nog steeds tussen de 5 en 15 euro per week aan eten weg. Twaalf procent zelfs meer dan 15 euro. Het is dus slimmer als ik die overgebleven maaltijd voortaan even invries. En het loont de moeite om af en toe in de groentela te kijken of daar nog een verdwaalde paprika of courgette ligt. Daar kun je vaak nog een prima soepje van maken of een groentespread. Afbakbroodje erbij en klaar ben je. Scheelt weer een ritje naar de supermarkt.

 

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van HelloFresh in juli/ augustus 2022 bij 1.000 Nederlanders representatief op geslacht, leeftijd en diploma.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit