Beam me up, Scotty

 

Nu! Ik wil nu naar Florence. Allemaal de schuld van Russell Norman met z’n nieuwe boek.

 

 

En ja, inderdaad: een kookboek. Je zag hem zeker al aankomen? 

 

Laatste keer hoor, dat ik het over eten heb (haha, geintje, ik kan het namelijk toch niet laten). Maar mooi dat deze tip nog net op tijd is voor kerst. ‘Brutto’, zo heet het nieuwe boek van Russell Norman. Ik had al een ander boek van hem, ‘Polpo’. Daaruit kreeg ik steeds foto’s van recepten geappt door artdirector Sven van Pel, die altijd iets lekkers weet als ik weer eens niet kan verzinnen wat ik met bijvoorbeeld een courgette, met linzen of met een savooiekool moet doen. 

 

Uiteindelijk heb ik Polpo gewoon maar even zelf gekocht. Voordat het ontaardde in een stapel printjes die zo ongeveer het hele boek zouden behelzen. Dankzij Sven werd Russell Norman mijn nieuwe keukenheld. Polpo is genoemd naar zijn twee restaurants in Londen. En dan is er nu zijn nieuwe boek: Brutto. Fantastico! Helemaal over de Florentijnse keuken. Een uiteraard ook genoemd naar zijn restaurant Brutto in Londen, waar je de keuken van Florence proeft. Brutto is het Italiaanse woord voor lelijk. Hij vond het wel humor om een heel mooi ingerichte tent de naam Brutto te geven. En dat dan in grove, bijna lompe neonletters op de gevel te zetten.

 

Die naam heeft ook iets te maken met het beroemde koekje: ‘Brutti ma Buoni’, (= lelijk, maar goed), m’n favoriete Toscaanse koekje. 

 

 

Ik had het er voordat Brutto uitkwam al over met Saskia Balmaekers van ciaotutti.nl , die net als ik online een sneak preview had gezien. Saskia: ‘Echt een heerlijk boek als je dol bent op de keuken van Florence!’.

 

Door dat boek heb ik dus ontzettende aandrang om naar Florence te gaan. En wel bij voorkeur meteen. Voordeel is dat het er nu ook niet zo warm en zo overvol is. En eigenlijk wilde ik ook al graag naar London om in een van zijn Polpo-restaurants te eten en nu dan ook bij zijn restaurant Brutto. Omdat het er voorlopig niet in zit, doe ik het maar even met m’n nieuwe boek. In eigen keuken. 

 

Als je ook wilt? 

 

Gewoon zo snel mogelijk kopen. Of meedoen met m’n verloting. Ik mag er namelijk drie weggeven. Reageren op Facebook bij dit bericht en je maakt kans. Eerste kerstdag maak ik de winnaars bekend. Maar ja, je bent gewaarschuwd, dan heb je het boek niet op tijd voor je kerstmenu om het recept te hebben van de verrukkelijke flensjes met ricotta en spinazie, de heerlijke Florentijnse peposo (een stoofschotel van runderschenkel en peperkorrels), zijn prachtige appeltaart en de mooie florentinekoekjes. Kijk maar eens:

 

 

Gelukkig kan ik je wel alvast een heerlijk recept geven dat lang uit de gratie was, maar intussen weer heel hip is. En toevallig ook nog eens hartstikke lekker: 

 

 

 

 

Pasta alla vodka

Russell: 

 

Ik at dit gerecht voor het eerst in het cultrestaurant Alla Vecchia Bettola op een drukke hoek bij een hoofdweg aan de rand van Oltrarno in Florence. Het is een kitscherig recept dat in de jaren tachtig populair was, en in Italië, en nu zelfs ook in New York, een kleine revival doormaakt. Ondanks de gimmickachtige toevoeging van wodka werkt het uitzonderlijk goed en is het een van de favorieten bij Brutto. De meeste penne in de supermarkt zijn rigate – met ribbeltjes. Als je penne lisce kunt vinden – kleiner en zonder ribbeltjes – dan maak je een nog authentiekere versie van dit gerecht.

 

Voor 4 personen:

  • 2 blikken van 400 g gepelde tomaten
  • 1 grote ui, in kleine blokjes
  • extra vergine olijfolie
  • zeezoutvlokken
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • ½ theel. chilivlokken
  • 1 theel. gedroogde oregano
  • 200 ml wodka
  • 320 g gedroogde penne lisce (of penne rigate als je de gladde soort niet kunt vinden)
  • 4 eetl. slagroom
  • 2 theel. kristalsuiker
  • 100 g parmezaan, geraspt

 

Laat de gepelde tomaten uitlekken en bewaar het sap voor iets anders.

Zet een grote ovenvaste pan op vrij laag vuur en smoor de ui in een paar eetlepels extra vergine olijfolie met een snuf zout 12-15 minuten tot hij glazig is; pas op dat hij niet bruin wordt.

Voeg de knoflook, chilivlokken en oregano toe, roer en verhit alles nog een paar minuten. Schenk de wodka erbij, draai het vuur iets hoger om het zachtjes te laten pruttelen en verhit tot de vloeistof met een derde is ingekookt.

Verhit de oven tot 140 °C. Doe de uitgelekte tomaten met een flinke snuf zout in de pan en verhit nog 1-2 minuten tot de oven op temperatuur is. Zet de pan zonder deksel 30-40 minuten in de oven tot de saus is ingedikt en een beetje bruin is geworden. Kook intussen de penne in ruim, gezouten kokend water. Giet af. Haal de tomaten uit de oven en voeg de slagroom, kristalsuiker en de helft van de parmezaan toe. Maal de saus glad met een staafmixer. Doe de gekookte penne er meteen bij en roer tot alles goed is gemengd. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer de penne in vier opgewarmde kommen, met de rest van de parmezaan op tafel.

 

Eet smakelijk! 

 

 

Liefs van Franska

 

PS. Ik ben erg geschrokken van  het bericht dat de 57-jarige Russell Norman onverwacht op 23 november is overleden. Hij werd wel ‘the coolest man in food’ genoemd. Gelukkig hebben we zijn recepten nog. Zelfs op YouTube, daar zag ik deze mooie ‘kerst-waardige’ risotto:

 

 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska