Allemaal aan de aperitivo
Adje: Ik schreef al een keer over de apericena maar haar oudere broer aperitivo bestaat al 230 jaar. Sterker nog, het aperitief bestond al voor de tijd dat Italië bestond.
Tot 146 jaar geleden was Italië verdeeld in drie delen, het zuiden, noorden en het midden. Op culinair gebied is het land eigenlijk nog steeds in drieën verdeeld. De uitgebreide lunch in het midden van het land verschilt behoorlijk van de gehaaste lunch in steden als Milaan en Turijn. Maar één traditie hebben Italianen gemeen: ze nemen de tijd voor een aperitief.
De aperitivo is zelfs ouder dan Italië zelf. In 1786 vond Antonio Benedetto Carpano, een Italiaanse destilleerder, een nieuw opkikkertje uit: Vermouth. Die is gemaakt van witte wijn waaraan meer dan dertig verschillende kruiden en specerijen alsook een zoete likeur werden toegevoegd. Antonio was ervan overtuigd dat deze drank, zeker bij de dames, beter in de smaak zou vallen dan de lokale rode wijnen. De eerste koning van verenigd Italië, Vittorio Emanuele II was zo dol op de bittere smaak van de Vermouth dat hij het uitriep tot de officiële hofdrank. De eerste aperitivo-bars openden hun deuren, ongeveer rond het jaar 1800. In die tijd ontstond er in steden als Florence, Milaan en Turijn namelijk een ware café-hype. Sindsdien is de aperitivo steeds populairder geworden. Vanaf de jaren negentig werd het zelfs erkend als een belangrijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl.
Een andere zeer bekende is de Campari. Deze ontstond zo rond 1860. Café-eigenaar Gaspare Campari deed er vele jaren over om zijn recept te perfectioneren. Dit resulteerde uiteindelijk in het alom bekende bittere rode drankje. Het is inmiddels een echte klassieker en het geheime recept met zijn meer dan zestig ingrediënten is al die tijd ongewijzigd gebleven.
Een bekende cocktail met Campari is de Negroni. Dit drankje ontstond omstreeks 1920 in Café Gasoni in Florence (nu heet het Café Cavalli). Graaf Camillo Negroni vroeg aan zijn barman Fosco Scarselli om zijn favoriete cocktail, de Americano, wat sterker te maken. Scarselli voegde er een scheut gin aan toe in plaats van het gebruikelijke bruiswater en versierde het drankje met een schijfje sinaasappel in plaats van limoen.
Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.