De citrusb­oompjes
van Adje

 

Met zeven boompjes heb je het hele jaar door wel iets. Reuze handig.

 

Ik heb zeven verschillende citrusboompjes: limoen, bloedsinaasappel, citroen, mandarijn, pomelo, kumquat en de minst bekende is de djeroek poeroet of kaffir limoen. De vruchten van deze boompjes zijn veel intenser van smaak dan de vruchten die je bij de groenteboer koopt. Het aparte is, dat iedere vrucht op een ander moment rijp is. Zo kan ik van de kumquats het hele jaar door snoepen en ook de citroenen kun je het hele jaar door plukken. Aan de djeroek poeroet heb ik nog nooit vruchten gehad maar die heb ik ook voornamelijk gekocht om zijn blaadjes. Net voordat ik naar Italië verhuisde, had ik hem samen met een citroengrasplant gekocht. Voor mij zijn deze twee planten eerlijk gezegd van levensbelang omdat ik dol ben op de Aziatische keuken en deze twee onmisbaar zijn als je Thais, Indonesisch, Indisch of Vietnamees wilt koken. De sinaasappel, mandarijn, limoen en de pomelo zijn pas in de winter rijp. En dat komt mij eigenlijk ook heel goed uit, want in de winter heb ik altijd tijd voor experimentjes. Afgelopen winter heb ik onder andere van de limoen, citroen, bloedsinaasappel en kumquat een pickle gemaakt en hij is echt superlekker geworden. Ik gebruik de pickle in salades, sauzen en als ik een oosterse groentestoof maak. En wil je een onverwachte smaaksensatie? Snijd dan de pickle heel fijn en eet een lepeltje samen met een bolletje vanille-ijs.

 

 

Citrus pickle

 

  • 2 bloedsinaasappels, 2 limoenen, 2 citroenen en een handvol kumquats
  • 1 el Panch Poron, Bengaals vijfkruidenpoeder (te koop bij een goede toko)
  • 2 tl hete rode pepers
  • 2 tl paprika
  • 2 tl kurkuma poeder
  • 1 tl garam masala poeder
  • 2 el suiker
  • 1/4 kop roze Himalaya zout (of kosher zout)
  • 1 el geraspte gember
  • 1/4 kop water
  • een grote steriele weckpot

 

 

 

Snijd de limoen in 8 partjes en halveer daarna de partjes, het andere fruit snijd je in stukken van gelijke grootte. Nu meng je alle andere ingrediënten goed door het citrusfruit heen. Schep een kwart van het citrusfruit in de weckpot en stamp met een brede houten lepel op het fruit zodat de sappen eruit komen en het fruit enigszins gekwetst wordt. Herhaal dit met de rest van het fruit. Deksel op de weckpot en bewaar het op kamertemperatuur. Zorg wel dat het fruit onder het vocht staat. Na een paar dagen begint het fruit te fermenteren, schep om de paar dagen om. Het fruit heeft ongeveer een maand nodig om zacht te worden en om alle smaken te vermengen. Schep het hierna over in kleinere potjes. In de koelkast kan je dit langere tijd bewaren.

 

 

 

 Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.