Fonkelnieuw: Bistrobar Indonesia
Topchef Ron Blaauw, u kent hem wel, die met die twee sterren en het restaurant dat zijn eigen naam droeg. Met dat restaurant stopte hij om zich op een meer laagdrempelige formule te storten. Formule, zeg ik expres, aangezien dat zijn eerste Ron’s Gastrobar in Amsterdam inmiddels vele offsprings kent – er opende onlangs zelfs een bistrobar (de bistrovariant van de gastrobar) in Roermond, Bistrobar XO. Daar staat Blaauw niet zelf achter de pannen maar de zaak mag zich wel gelukkig prijzen met Blaauw als huisadviseur.
Datzelfde truckje doet de chef tegenwoordig in Haarlem met de mensen van Bistrobar Indonesia (bij alle gastrobars maakt Ron wel zelf het menu, bij de bistrobars verleent hij ruggespraak). Blaauw sloeg voor de nieuwe bistrobar de handen in een met mede-chef Agus Hermawan en samen turnden ze de The Gin Sum Club (een pracht van een pand maar toch niet helemaal je-van-het vandaar dat de eigenaren de hulp van Blaauw inriepen) om tot Bistrobar Indonesia. Goed om te weten: de klassiekers van de kaart van Ron Gastrobar Indonesia Haarlem staan er ook op de kaart. Open sinds 1 juni aan Zijlstraat 49.
Fishbar MONK
Café Colette
Zeevrienden in Fishbar MONK
Nieuwe topfavoriet onder de rook van Amsterdam, dat is Fishbar MONK, vlakbij favoriet Wolkers en pal naast The Roast Chickenbar. Binnen ziet Fishbar Monk er precies uit zoals een een visbar er anno 2017 uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de zogenoemde raw bar waar de oesters uitgestald liggen en waar achter de wijn geschonken, en de cocktails geshaket worden. Daarvoor lange banken tegen de muur die gezellige zitjes vormen met de eenvoudige bistrostoeltjes aan de overkant en achter in de zaak een grote visafslag waar de vrienden uit de zee op ijs liggen te wachten. Het menu is eveneens precies goed én spannend: oesters, vongele met zwarte pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes, kreeft natuurlijk… Maar op de kaart ook ‘conservas de pescados’, gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta en steak tartaar, voor wie even geen zin in vis heeft. In een notendop? Lage drempel, goede vis-, schaal- en schelpdiergerechten op het menu, betaalbaar en gewoon… leuk. Turfmarkt 20, Haarlem
Café Colette: meer heb je niet nodig
Niet nieuw in Haarlem, wel zo’n vaste stek om steeds weer aan te haken voor klassieke Franse gerechten die nooit vervelen. De old-school Franse bistro heeft een niks aan de hand menukaart, fijne bediening en tsja, dat is het wel. Meer heb je niet nodig, wel? Oude Groenmarkt 22, Haarlem
deDAKKAS: wanneer is de opening?
Crowdfunding is tegenwoordig dé manier om van een goed idee realiteit te maken. Het nieuwe heitje voor een karweitje: wie een financiële bijdrage levert aan een soon to be (horeca)concept, mag daar, als het financiële doel bereikt is, iets voor terugverwachten als de zaak open is. Een eigen barkruk bijvoorbeeld. 3 keer gratis tafelen. Van dat. Het belangrijkste, meest positieve is echter dat met crowdfunding het kaf van het koren wordt gescheiden en alleen de echt goede concepten het levenslicht zien. Zoals deze, die het hoe dan ook gaat halen in Haarlem: deDAKKAS. Aan elkaar geschreven. Ofwel een duurzaam horecapaviljoen bovenop parkeergarage de Kamp met een buitengewoon wowzig uitzicht over Haarlem.
Vanaf het terras zie je recht voor je de monumentale binnenstad van Haarlem liggen, centraal de Grote Sint Bavokerk die boven de daken uit torent. Links de duinen, rechts de koepelgevangenis. De ondernemers, Dennis, Victor en Jeroen, gaan voor een groene en stedelijke plek waar je het hele jaar door terecht kunt voor lokaal, seizoensgebonden eten. Voor ontbijt, lunch, diner en borrelhappen. Voor wijn en speciaalbier. En voor creativiteit en cultuur zoals een filmfestival, netwerkbijeenkomsten of pop-up kleinkunst.
deDAKKAS
Alleen… De drie hebben nog wel een steuntje in de rug nodig. Een deel van het geld is er al, maar een deel moet toch nog echt opgehaald worden. En daar komt uiteraard crowdfunding om de hoek zetten. Dus mocht je volgend jaar maart op dit terras willen genieten, dan is het wellicht tijd om een donnie of wat over te maken.