DINSDAG VISDAG

 

Makreel is een supergezonde vis. Vol met allerlei voedingsstoffen en omega-3 vetzuren. Drie heerlijke gerechten om ’m weer eens heel anders te eten. Maken hoor!

 

1. Makreel op z’n Japans

 

Dit heb je nodig

  • 4 makreelfilets
  • 60 ml sojasaus
  • 60 ml Mirin (Japanse zoete wijn
  • voor het koken)
  • ½ el suiker
  • verse gember

 

Zo maak je het
Verwarm de oven op 200 graden. Meng de sojasaus, Mirin suiker en geraspte gember in een kom. Doe de filets in de marinade en laat minimaal 20 min. staan. Leg dan de gemarineerde vis op een bakplaat en laat in ongeveer 8 min. in de oven goed warm worden. Kook er bijvoorbeeld wat rijst bij.

 

 

 

2. Makreel met aubergine uit de oven

 

Dit heb je nodig

  • 400 g aubergines
  • zout
  • peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 3 el rozijnen
  • 1 el gedroogde oregano
  • 4 makreelfilets
  • het sap van 1 citroen
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1 ei

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de aubergines en snijd ze in blokjes, bestrooi ze met zout en peper. Snijd de ui in ringen. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook erin. Doe de aubergine erbij en bak 2 tot 4 minuten op een hoge stand. Als de aubergines gaar zijn voeg je de rozijnen en oregano toe.
Dep de makreelfilets met het citroensap (bewaar een klein beetje) en bestrooi met zout en peper. Verspreid het auberginemengsel over een ingevette ovenschaal en leg de filets erop. Meng de Griekse yoghurt met ei, 1 eetlepel olijfolie en wat citroensap. Giet het mengel over de filets en zet de schotel in de oven gedurende ongeveer 20 min..

3. Pasta met makreel en chili

 

Dit heb je nodig

  • 6 kleine makreelfilets
  • 100 ml extra vergin olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper
  • 4 tomaten (gepeld)
  • 1 el venkel of dille
  • 400 g tagliatelle
  • 50 g boter
  • zout
  • zwarte peper

 

Zo maak je het
Snijd de makreelfilets in kleine ruwe brokken van 1 cm en doe ze in een pan met de olijfolie, knoflook, chilipeper en tomaten. Bak op een zeer zacht vuurtje gedurende 8 à 10 minuten. Roer af en toe tot de makreel begint te breken in de olie. Voeg de venkel of dille toe en haal de pan van het vuur.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen. Voeg de boter toe aan de saus en mix de saus met de pasta. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

 

Eet smakelijk!