Visstoof­schotel

Deze heb je zo op tafel staan.

 

Een lekker visje mag natuurlijk niet ontbreken op deze vrijdag en gelukkig is deze stoofschotel ook nog eens zó gemaakt. Yvon Jaspers leert van alles over de keuken van het noorden tijdens haar reis door Scandinavië en deelt het met ons in haar kookboek. Wat ik nou zo’n leuke quote vind van Yvon: “Dit boek is bedoeld als werkboek. Het hoeft dus niet schoon te blijven. Sterker nog: vegen, vetvlekken en waterdruppels zouden een groot compliment zijn!” En zo is het. Mijn complimenten zijn er na het eten van dit recept.

 

Dit heb je nodig

  • 600 g kabeljauwfilet, in 4 moten
  • 1 kg krieltjes
  • 3 el koolzaadolie of andere plantaardige olie
  • 1 venkelknol, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 600 g wilde spinazie
  • 250 ml slagroom of ongezoete sojaroom
  • 6 takjes dille, gehakt
  • Zout en peper

 

Zo maak je het

1. Kook de krieltjes in een pan met water en wat zout in ongeveer 15 minuten gaar.

 

2. Verhit in de tussentijd 1 eetlepel van de koolzaadolie in een koekenpan en bak de venkel
10 minuten zachtjes aan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de spinazie in porties toe en laat slinken. Schenk de room erbij. Doe er zoveel zout en peper bij als jij lekker vindt.

 

 

 

3. Bestrooi de vis met zout en peper. Leg de moten tussen de groenten. Doe het deksel op de pan en laat de vis 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur stoven.

 

4. Giet de krieltjes af en meng met de dille en de rest van de koolzaadolie. Voeg zoveel peper toe als je lekker vindt en eventueel nog wat zout. Verdeel de krieltjes, de spinazie en de venkel over de borden, leg de kabeljauw erop en verdeel de achtergebleven roomsaus erover. 

 

 

ISBN 9789048838639  – 24,99 – Uitgeverij: Carrera

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares