Falafelburger

Natuurlijk eten we burgers op Big Fat Friday en deze variant mag zeker niet ontbreken.

 

 

 

Met deze falafelburgers wordt Big Fat Friday stiekem iets gezonder, maar dat maakt ons helemaal niet uit. Zullen we deze elke vrijdag eten?

 

Dit heb je nodig

VOOR 6 GROTE BURGERS

 

  • 260 g gekookte kikkererwten, goed uitgelekt
  • 130 g biet, fijngeraspt
  • 130 g voorgeweekte couscous (schenk 120 ml kokend water over 65 g couscous met wat zout, dek af en laat 10 minuten staan)
  • 70 g zelfgemaakte broodkruimels
  • 2 eetlepels tahini
  • 3 eetlepels fijngesnipperde ui
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3⁄4 theelepel zout
  • 1⁄2 theelepel gedroogde tijm
  • 1⁄2 theelepel gedroogde oregano
  • Versgemalen zwarte peper

 

  • Zonnebloem- of kokosolie, om in te bakken
  • 6 grote broodjes, naar keuze
  • Rode-paprikasaus met mosterd
  • Slablaadjes
  • Tofumayonaise
  • Uienringen
  • Augurken of zilveruitjes
  • Houten spiesen
  • Supersimpele salsa

 

Zo maak je het

Zet het S-mes in de foodprocessor en pureer de kikkererwten. Schep in een mengkom en voeg de rest van de ingrediënten toe (t/m de zwarte peper). Kneed het mengsel met je handen grondig tot alles goed gemengd is. Zet 20 minuten of langer in de koelkast. Haal uit de koelkast en vorm 6 schijven. Met een uitsteekvorm of een Amerikaanse cup-maatlepel krijg je mooie ronde burgers: wrijf de binnenkant van de vorm licht in met olie zodat het mengsel niet blijft kleven, vul de vorm of lepel en keer om op een bakplaat. Verwarm op middelhoog vuur een gietijzeren pan. Schenk 1 eetlepel olie in de pan en bak 1-2 burgers tegelijk (of meer, als je een grote pan hebt). Bak de burgers ongeveer 5 minuten aan elke kant (voeg een extra eetlepel olie toe na het omkeren), tot ze goed heet zijn en een mooi dun korstje met van die zwarte puntjes hebben. Voor het echte burgergevoel rooster je ook de snijkanten van de volkorenbroodjes in de nog hete pan. Besmeer de onderste helft van het broodje met de rode-paprikasaus, leg er wat sla op en daarna de burger, en maak af met tofumayonaise, verse ui en de bovenste helft van het broodje. Zet vast met een houten spies en dien op met augurken of zilveruitjes. Lekker met een super-simpele salsa!

 

Voor de sauzen

Tofumayonaise

 

  • 300 g verse tofu
  • 60 ml olijf- of zonnebloemolie
  • 3 eetlepels versgeperst citroensap of ciderazijn
  • 1 zachte dadel
  • 1⁄2 theelepel zeezout

 

Voor ongeveer 240 ml

 

Doe alle ingrediënten met 6 eetlepels water in de blender en pureer tot het een gladde saus is. Proef en voeg eventueel extra smaakmakers toe, bijvoorbeeld extra citroensap of azijn. Houd ook rekening met de smaken van het gerecht: gebruik je de saus als saladedressing, voeg dan wat meer zuur en minder zout toe dan wanneer je de saus opdient bij zouter eten, zoals falafel.

 

 

Supersimpele salsa

Voor ongeveer 700 ml

 

  • 3 rijpe tomaten (ongeveer 550 g), steelaanzet verwijderd
  • Handje verse basilicumblaadjes
  • 3 eetlepels fijngesnipperde ui
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1⁄4 theelepel gedroogde oregano
  • Zeezout, naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
     

Snijd de tomaten doormidden en schep de pitjes en het sap eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe in een mengkom. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en doe ze in de kom erbij, samen met de rest van de ingrediënten. Roer door elkaar en laat minstens een half uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

 

Rode-paprikasaus met mosterd. Gebruik voor deze saus het liefst puntpaprika’s. Mocht je die niet kunnen vinden, dan voldoen gewone paprika’s ook. Door ze in de oven te bakken, Wordt de smaak dieper en krijgen ze een heerlijke geur.

 

Voor ongeveer 240 ml

 

  • 1 kg puntpaprika’s
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels dijonmosterd
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • Ciderazijn, naar smaak
  • Chilipoeder of versgemalen zwarte peper (optioneel)
  • Zeezout, naar smaak
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
     

Verwarm de oven voor op 180 °C.

 

Was de paprika’s en dep ze droog; laat ze heel. Leg op een bakplaat en bak 20-25 minuten in de oven. Keer af en toe om tot ze rondom zwart zijn en blaren hebben. Haal uit de oven, doe in een luchtdichte doos en laat goed afgesloten ongeveer 15 minuten staan. Door de stoom komt de schil los en kun je deze straks makkelijker verwijderen. Pel de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Bewaar het vocht dat tijdens het afkoelen, pellen en ontpitten uit de paprika’s loopt. Pureer de paprika’s in de blender of foodprocessor tot een gladde saus. Voeg de olie, het opgevangen vocht, de mosterd, knoflook, zout en wat azijn toe. Geef de saus wat extra pit met een snuf chilipoeder of wat peper, als je dat lekker vindt. Doe er eventueel nog wat extra paprikasap of olie bij om de saus de juiste consistentie te geven. Bewaar in een goed afgesloten gesteriliseerde pot in de koelkast en gebruik binnen 1 maand.

 

Door Meagan Suarez

 

Meagan is redacteur bij Franska.nl. Ze woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

 

Falafel – Dunja Gulin – ISBN: 9789023015352  – Uitgeverij: Becht