Minder schuldgevoel
in 6 stappen
Voel jij je ook zo vaak schuldig over van alles en nog wat? Meestal is dat dus gewoon zonde van je tijd en energie, omdat je helemaal niks verkeerd doet. Daarom: 6 simpele stappen om er vanaf te komen.
1
Je bent geen supermens (en dat is ook nergens voor nodig)
Ken je dat? Dat je voor de buitenwereld graag een bepaald plaatje neer wilt zetten? Een ideaalbeeld waar je volgens jou aan zou moeten voldoen? En als dat niet lukt ontstaan er schuldgevoelens. Als je bijvoorbeeld alles wilt doen zoals het hoort of altijd voor een ander klaar wilt staan, gaat het schuren als er iets gebeurt waardoor je in je eigen ogen tekortschiet. Realiseer je dat je geen supermens bent, of zelfs maar hoeft te zijn, dat is namelijk niemand.
2
Je hoeft niet meteen iets terug te doen
Als je iets krijgt, betekent dat niet dat je ook meteen iets terug hoeft te doen. Probeer ook niet op dezelfde manier terug te betalen, maar blijf bij je eigen talent. Word bijvoorbeeld niet ineens klassenmoeder, terwijl dat helemaal niks voor jou is. Kook, geef iemand een lift, pas een keer op de kinderen: doe gewoon iets wat bij jou past, dat werkt veel beter.
3
Het leven is geen ruilhandel
Maak niet overal een ruilhandel van. Denk bij je man bijvoorbeeld niet: jij een nieuwe gereedschapskist, dan mag ik een nieuwe jurk. Gun jezelf en de ander gewoon dingen, daarmee voorkom je namelijk ook schuldgevoelens bij een ander.
Misschien heeft die ander wel gewoon een pestbui, trek het je niet aan!
4
Vat niet alles persoonlijk op
Als je wilt, kun je je de hele dag schuldig voelen omdat je je kritiek en verwijten van anderen veel te veel aantrekt. Terwijl die rotopmerking vaak meer over de ander zegt dan over jou. Misschien is diegene eigenlijk wel kwaad op iemand anders, of heeft hij/zij gewoon een pestbui. Het hoeft niets met jou te maken te hebben. Lekker rustig idee hè?
5
Je doet het toch nooit goed
Sommige mensen zijn zo extreem kritisch dat het nooit goed is, wat je ook doet. Ze zullen je altijd het gevoel geven dat je meer had kunnen doen. Dat komt omdat ze het lekker vinden om te voelen: you owe me one. Dat geeft ze het gevoel dat ze beter zijn dan jij, dat ze net wat meer hebben geleverd. Probeer dit te herkennen bij anderen, maar ook bij jezelf. Scheelt een hoop schuldgevoel!
6
We doen allemaal ons best
Je schuldig voelen en een ander beschuldigen liggen dicht bij elkaar. Laten we daarom een beetje aardig en mild zijn voor elkaar. Iedereen doet hard zijn best om iets van het leven te maken, over het algemeen met de beste bedoelingen, binnen zijn eigen mogelijkheden. Je kunt een ander ook gewoon vragen wat je nodig hebt in plaats van te verwachten dat hij of zij het aanvoelt.
Door redactie Franska