Verder heeft heel culinair Kopenhagen een tik te pakken van Noma. Heel vaak tot ‘s werelds beste restaurant verkozen, met topchef Redzepi. Dus waar je ook maar aanschuift, je krijgt de meest bijzondere gerechten voorgezet. Ik probeerde Barr en Nr.2 en ging voor de zoveelste keer naar Kødbyens Fiskebar. Er zijn zoveel andere goeie restaurants dat het eigenlijk het beste is om even te googelen en te kijken waar je zin in hebt.
Stop 3: de routeplanner aangezet maar Gränna. Ik werd al met de rilbibbers wakker omdat ik over die enorm hoge 26 kilometer lange brug moest, wees de navigatie ons naar het veer. Was veel korter. M’n moeder zei het altijd al: een mens lijdt het meest onder het lijden dat men vreest… Gränna dus. Via een vriendin van een vriendin die tip gekregen. Hotel Gyllene Uttern, aan het Vättern meer. Doen! Toen ik boekte kreeg ik antwoord van Maria Callas, de mevrouw achter de receptie. En het is geen geintje, ze heet echt zo. Ben even met haar op de foto gegaan.
Stop 4 was Stockholm. Ook daar zijn ze culinair heel erg aan de weg aan het timmeren. Heel erg leuk is Gondolen. Een fantastisch uitzicht over de stad. Ook vanuit de bar trouwens. En Pelikan. Lekker klassiek en ouderwets Zweeds eten. Ik ontdekte een prachtig hotel (niet bepaald voordelig): Miss Clara. Met fijn ontbijt en ook een heel leuk terras.
De boottocht van Stockholm naar de Åland-eilanden is een aanrader op zich. Je weet werkelijk niet wat je ziet. Een droom die uuuren duurt.
De Ålands zijn ook fantastisch maar ga vooral niet in de zomer in Mariehamn zitten, zoals wij deden. Eén en al disco, feest, casino en herrie. En dat gaat tot vier uur ’s nachts door. Als je heeeel veel geld hebt zou je naar Hvasvidden kunnen gaan. Wij hebben er geluncht, prachtige plek, Ik boek volgende keer gewoon een B&B’tje ergens in de natuur.
Foto 1 Boot van Åland naar Turku (Finland) – Foto 2 Bessen en aardbeien op de markt in Turku – Foto 3 Deze chocola moet je proeven als je in Finland bent: Geisha van Fazer
En dan boottocht 3: Van Åland naar Finland (Turku) opnieuw urenlang genieten en maar foto’s maken.
Stop zoveel was Turku, waar we een heel leuk hotel hadden met parkeerplaats, maar (toen het 33 graden was) wel jammer dat er geen airco was. Hotel Centro. Heerlijk rustig. En vlakbij de rivier, waar je sowieso overal leuk kunt eten en drinken en onder de bomen zitten. En ook vlakbij de markt met z’n heerlijke aardbeitjes (neem de polka!), het Fazer-café voor een heerlijke koffie of thee en de markthal, Kauppahalli, waar je ook lekker kunt eten van alle stalletjes. Gewoon iets kiezen en een tafeltje pakken. Leuk!
Oh ja. En dan dus overal onderweg die eland-waarschuwings-bordjes. Heel erg gelukkig heb ik er nog nooit een gezien. Ze schijnen vooral bij schemer lekker lomp en koeiegroot ineens voor je auto te stappen. En dat overleef je blijkbaar niet. Ik zit dus ook altijd te turen of ik niets zie aankomen. Tot ik me laatst realiseerde dat ik altijd naar rechts tuur. Lekker handig. Die apparaten kunnen ook van links komen natuurlijk.
Enfin. Je kunt op reis. Stel dat je er al aan dacht deze kant op te komen, dan hoor ik het wel. Kunnen we iets drinken hier op de markt.