Over Paaseieren

Hoezo eten we eigenlijk eieren met de Pasen? En geen appels of aardappels of tomaten? Daarmee valt toch ook van alles en nog wat te doen?

 

Bakken, koken, vullen of in chocoladevormpjes gieten? Dat vroegen we ons af op de redactie bij Franska toen de zoveelste zak met chocolade-eitjes soldaat was gemaakt. Nou, we zijn er uit hoor hoe dat zit met die eieren. En ook de paashaas hebben we ontmaskerd.

Het ei om te beginnen, is een universeel symbool voor schepping en wedergeboorte. Het is een teken van leven, van vruchtbaarheid, oneindigheid, geluk, gezondheid en voorspoed. Ha! Iemand die daar niet op zit te wachten­?

Het graf, waaruit Jezus op eerste Paasdag uit de dood herrees, zou in de vroegchristelijke cultuur ook vergeleken zijn met een ei. Zo op het eerste gezicht ziet een ei er immers niet uit alsof het barstensvol leven zit. Totdat de schaal wordt gebroken door een piepklein snaveltje dat zich dapper een weg naar buiten pikt en bikkelt. Even later gevolgd door een schattig donzig kuikentje dat verbaasd naar buiten buitelt. Welkom op deze wereld! Nieuw leven dus. Weggestopt in een fragiele, gesloten eierschaal.

Ook volgens Russisch gebruik staat het schenken van paaseieren symbool voor nieuw leven. Men geeft elkaar daarom traditiegetrouw versierde eieren om te vieren dat het Pasen is. De Russische tsaar liet in 1885 zelfs een paasei vervaardigen door hofleverancier Karl Fabergé in St. Petersburg. Waarna de elite er een sport van maakte om de meest extravagante, luxe en kostbare eieren te laten maken door de allerbeste juweliers. Het Fabergé-ei was geboren en veilinghuizen en musea spinnen tot op de dag van vandaag garen bij al die pracht en praal.

 

De inwoners van het oude Egypte kozen het ei als symbool van goddelijke kracht. En de Egyptische beschaving was niet de enige. Want vrijwel alle oude beschavingen kozen het ei  als symbool voor kiemkracht, levensenergie, magische geneeskunst en/of  vruchtbaarheid.

En dan is er nog de traditie van het eierzoeken: eieren verstoppen die door kinderen moeten worden gezocht. 

 

 

Was het niet de paashaas die ze wegfrommelt onder struiken, verstopt achter stenen, in regenpijpen, in bloempotten en plantenbakken? Zeker wel! Want de haas wordt geassocieerd met Aphrodite, godin van de Liefde. Daarnaast is de haas, evenals het ei, een teken van nieuw leven. En van vruchtbaarheid.

Zullen we je nu maar gewoon een zalig Pasen wensen? Met heel veel eieren?!

 

Door Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en heeft twee kookboeken op haar naam staan. Sinds 2004 is ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Zonder schrijven kan ze niet. Franska zag wel iets in haar columns. Die gaan over haar leven, over vriendschappen, over liefde en over haar huwelijk dat gepland staat voor komende zomer. Brigitte heeft een stiefdochter, stiefzoon en dochter uit haar eerste huwelijk. Met haar verloofde heeft ze Jip: een plaatje van een Australian Sheppard. 

 

beeld: Acquired by Henry Walters, 1930