Nog zeven nachtjes slapen, dan wordt de wereld opgeruimd. Ik doe mee! Jij?

Naar verluid staat ons over zeven nachtjes slapen een bijna schone wereld en ook de grootste burgeractie in de menselijke geschiedenis te wachten.

 

15 september is World Cleanup Day. Ik dacht, laat ik er nou op tijd bij zijn, want mocht je willen, dan kun je nog inhaken  Afijn. Onder het motto één dag, één planeet, één doel komen miljoenen mensen in honderdvijftig landen die dag in actie om samen troep op te ruimen, om zwerfvuil te verwijderen van stranden en uit rivieren, bossen en straten. Deze grootste groene golf uit de geschiedenis van de mens begint in Nieuw-Zeeland en eindigt zesendertig uur later op Hawaii. Waarna – oooh wat fijn dat er ook weer eens nieuws is om blij van te worden! – de wereld weer een beetje schoner en een beetje beter is.

 

Want hoezo al die bende die te pas en te onpas maar wordt gedumpt? Vuilniscontainer vol? Kwak je vuilniszak maar gewoon op straat. Lekker zitten barbecueën in het park? Gewoon laten liggen die gloeiende kooltjes, afgekloven kippenpoten en lege bierblikjes. Zak drop op? Gooi maar gewoon achter je neer. Je kunt het maar beter kwijt zijn, toch?

 

World Cleanup Day dus. Als antwoord op de kan-mij-het-schelen-mentaliteit is er deze laten-we-de-wereld-weer-wat-mooier-kleuren-beweging die tien jaar geleden in Estland werd geboren, toen vier procent van de bevolking in een paar uur tijd het hele land van illegaal gedumpt afval bevrijdde. Dat dit zomaar kon werkte zo aanstekelijk dat mensen van over de hele wereld uit hun stoel kwamen om hetzelfde te gaan doen, namelijk in één dag onze planeet opruimen.

 

Naar verluid staat ons over zeven nachtjes slapen een bijna schone wereld en ook de grootste burgeractie in de menselijke geschiedenis te wachten. Alleen al de gedachte daarvan deel uit te mogen maken en getuige te zijn toch?

 

 

 

 

Internationaal zijn er tal van teams druk met de voorbereiding. In Nederland is Harmen Spek teamleader. De oprichter, Maria Westerbos, verwierf wereldfaam met de oprichting van zijn Plastic Soup Foundation, een stichting die zich het lot aantrekt van de zeedieren die plastic afval en microplastics (de zeeën en oceanen zijn ervan vergeven!) aanzien voor voedsel, deze ‘plastic soep’ eten en daarmee dit vaak giftige afval in onze voedselketen brengen waardoor uiteindelijk ook onze eigen gezondheid wordt geschaad. Geheel volgens het principe van de kringloop zeg maar. De Plastic Soup Foundation wil het probleem graag bij de bron aanpakken. Daarom speuren ze constant de wereld af naar alle mogelijke innovatieve en creatieve oplossingen. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Mooi twee feel good items in één verhaal.

 

Het succes van Harmen Spek lees je desgewenst hier. Alle ins en outs over Wold Cleanup Day hier.

 

Wie weet tot over een week!

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.