Kijk, een dino!

 

Dierenpark Amersfoort heeft nieuwe beesten, en bijzonder dat ze zijn!

 

Denk André van Duin, denk carnaval en denk aan een paard in de gang. Nou, als het aan Dierenpark Amersfoort ligt, komt er een variant op zijn kraker: ‘Er… staat… een… dino in het park, oo, oo, een dino in het park, jaja…’ et cetera. Want sinds deze week kunnen bezoekers – kinderen én volwassenen – er een dinomasker krijgen, en getooid in dat masker de échte dieren bekijken.

 

Ik moest even nadenken. Een dinomasker? Waarom zou je dat als volwassene buiten carnaval willen dragen? Nou, zegt de woordvoerder, ‘omdat we van bezoekers steeds vaker het verzoek krijgen om niet gefotografeerd of gefilmd te worden tijdens hun dagje uit.’ Men wil niet dat filmpjes en foto’s met hun hoofd erop door wildvreemden worden gedeeld.

 

Snap ik wel. Er wórdt ook continu gefilmd en gefotografeerd. We staan ongetwijfeld honderden keren bij wildvreemden in het fotoboek terwijl we toevallig naast elkaar naar de tijgers aan het kijken waren. En daardoor kun je blijkbaar niet eens meer ongezien neuspeuteren of met je minnaar naar de bonobo’s kijken zonder ‘gedeeld’ te worden. Daar gáát onze privacy.

 

En daarom bedacht het dierenpark dus een proef om bezoekers niet herkenbaar in beeld te laten komen: een dinomasker dragen. En naar eigen zeggen dóen mensen dit ook. Ja, van kinderen begrijp ik dat. Maar serieus, zou jij met een dinomasker door het park gaan slenteren? Lekker handig, als je een slokje koffie wilt nemen.

 

 

En ook dacht ik nog dat boerka’s en andere gezichtsbedekkers verboden zijn in openbare ruimtes. Mag dit dan wel? Daarnaast vind ik het zielig voor al die gekooide dieren, die ineens allemaal enge dino’s zien terwijl ze niet kunnen vluchten. Maar goed, mijn echte punt is dit: het dierenpark gaat hier aan één belangrijk mechanisme voorbij.

Want jongens, als je in een dierenpark loopt, en je ziet een stelletje dino’s – zeker als die maskers door een heel gezin inclusief volwassenen worden gedragen – dan fotografeer en deel je dat tafereel toch juist?

 

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.