Zo stoned als een garnaal? Als een hommel zul je bedoelen!

Hebben hommels het in zich om verslaafd te raken? Nou reken maar van yes!

 

Het leven van een hommel gaat ook al niet meer over rozen tegenwoordig. Zo je al niet spontaan het loodje hebt gelegd doordat je stuifmeel en nectar besmet zijn met pesticiden, gaan onderzoekers ook nog eens een proef met die rotzooi met je uithalen. Waarbij het ze eigenlijk alleen maar boeit of jij het als hommel in je hebt om verslaafd te raken. Nou reken maar van yes!

 

Tien hommelkolonies waren tien dagen lang de klos. Onderzoekers van het Imperial College en de Queen Mary University in Londen schotelden de stakkers zowel suikeroplossingen mét als zonder toegevoegde neonicotinoïde – moeilijk woord voor stoffen die verwant zijn aan nicotine – voor. Niet dat je als hommel nou meteen weg was van dat spul hoor. Het was zelfs een beetje raar toen je er voor het eerst van proefde. Maar het gekke was dat het wel meteen naar méér smaakte. Dat schijnt bij mensen niet anders te zijn. Die hoesten bij de eerste sigaretjes nog de longen uit hun lijf en kunnen daarna niet meer zonder. Jij als hommel snapt dat nu heel goed. Die voerderbakjes met bestrijdingsmiddelen wist je al snel te vinden. Ook toen de onderzoekers nóg een streek met je uit probeerden te halen door de bakjes van plaats te verwisselen.

 

 

Hoe bizar is het om als hommel verslingerd te raken aan neonicotinoïden? Uitgerekend die middelen zijn er de oorzaak van dat zoveel soortgenoten – en ook heel veel bijen – sterven. En populair dat dat spul is onder landbouwers! Die hoeven hun gewassen er namelijk niet eens zelf mee te bespuiten. Zaaigoed als soja- en maiszaad wordt er door de zaadbedrijven al – lekker makkelijk – voor hun mee ‘gecoat’. Zodat de planten als ze gaan groeien vanzelf neonicotinoïden door hun weefsels verspreiden. Met als doel om insecten die de gewassen van binnenuit aanvreten, koud te stellen. Maar dat jij als hommel die pesticiden net zo makkelijk binnenkrijgt via stuifmeel en nectar… oeps. En heus niet alleen jij als hommel. Ook bijen, even onmisbaar bij de bestuiving van veel landbouwgewassen als jijzelf, zijn de klos. En sluip­wespen en roofkevers niet te vergeten. Die als natuurlijke vijand van veel vraat­insecten ook genoeg nuttig werk verrichten.

 

Even had je goede hoop. Dat was toen je hoorde dat eind van dit jaar in vrijwel de hele EU een verbod van kracht moest worden op het gebruik van drie van de meest voorkomende preparaten waar deze stof in voorkomt. Maar nee hoor. Het zal ook eens meezitten. Hebben verschillende landen weer om uitstel gevraagd.

 

En zo trek jij als hommel nog steeds aan het kortste eind. Samen met de bijen, de sluipwespen en de roofkevers. Jij als hommel kunt maar niet begrijpen dat die mensen niet begrijpen hoe hard ze je nodig hebben. Maar ja. Jij bent natuurlijk ook maar een hommel.

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.