17 ongelooflijke dingen die je nog niet wist over Dan Brown
Beatrijs: Het is best al een tijd geleden dat ‘De Da Vinci Code’ zo’n enorme hit was. Ik bedoel: wie heeft het niet gelezen, zo rond 2003? Door Dan Browns boeken kreeg het genre ‘een-vleugje-thriller-doorspekt-met-een-stevige-cursus-kunstgeschiedenis’ een enorme boost. En vandaag verschijnt Dans nieuwste: ‘De Oorsprong’. Mooi dat ik zin heb in weer zo’n lekker verhaal!
17 dingen die je vast nog niet wist over Dan:
1
Kijk, Dan Brown is als schrijver doorgebroken. Maar wist je dat hij ooit wilde doorbreken als popzanger?
2
Met een liedje over telefoonseks? Echt!
3
Oké, oké, popzanger geloven we nog wel, maar dat hij ook cassettes (!) met kinderliedjes heeft gemaakt? En verkocht?
4
Dat Dan Brown van codes en raadsels houdt – en die in zijn boeken stopt – vindt z’n oorsprong in zijn jeugd: zijn ouders legden met kerst namelijk schatkaarten onder de boom. Hiermee konden de kinderen hun cadeaus vinden. Een keer raden wie altijd als eerste deze raadsels oploste?
5
Robert Langdon, hoofdpersoon in enkele van Dans boeken, is intussen zelf ook een beroemdheid geworden: hij heeft zelfs zijn eigen Wikipedia-pagina.
6
Dan heeft ‘best veel’ boeken verkocht. Om een idee te geven: hij stond met ‘Het Bernini Mysterie’ 146 weken in de top 60 van best verkochte boeken. 146 weken! Da’s bijna drie jaar!? Ktsjing!
7
En dan hebben we zijn beroemdste werk ‘De Da Vinci Code’ nog niet eens gehad: die stond 135 weken in diezelfde top, maar daarvan wel 44 weken op nummer 1. Ruim tien maanden! Ktsjing ktsjingng!
8
Over de hele wereld verkocht Dan meer dan 200 miljoen boeken. Even snel rekenen: al krijg je maar een kwartje voor elk boek…
9
Samen met zijn vrouw Blythe leeft Dan op een groot landgoed in New Hampshire. Een bewaakt landgoed, dat snappen we dan weer wel.
10De eerste zin die zijn vrouw (en toen dus nog een volslagen onbekende) tegen hem uitsprak: ‘Wie ben jij? Je lijkt wel een tweedehands autoverkoper!’ Ook goeiemorgen.
11
Op Dans landgoed lopen Friese paarden. Jaja, geïmporteerd uit Nederland. Da’s dan weer een succesje voor ons.
12Als je zo rijk en succesvol bent, willen anderen vaak ook een graantje meepikken. Er zijn in de loop der tijd twee rechtszaken tegen Dan gestart wegens plagiaat. Beide niet gegrond verklaard, trouwens. (Of zou hij gewoon de allerbeste advocaten hebben kunnen betalen?, denk ik dan vals.)
13
Met al dat verdiende geld moet Dan natuurlijk wát. Het uitgeven bijvoorbeeld. In Nederland. Die aankoop van Friese paarden was niet alles, vorig jaar doneerde hij maar liefst 337.000 dollar aan de Ritman Library in Amsterdam, om oude boeken te digitaliseren. Snap ik dan wel weer, daar kun je in Amsterdam toch nog net geen huis van kopen…
14
Dan Brown wordt niet door iedereen gewaardeerd… Sterker nog: Salman Rushdie vindt ‘De Da Vinci Code’ zo slecht ‘dat slechte boeken er door dit boek goed uitzien.’ Ouch.
15
Als wij ons ’s nachts nog eens lekker omdraaien, staat onze Dan al op. Om 4 uur. Om te schrijven. Zeven dagen per week. Discipline, meneertje.
16
Zitten is het nieuwe roken, dat is universeel, en geldt dus ook voor Dan. Daarom doet hij tijdens het schrijven elk uur push-ups en oefeningen om zijn bloed weer even te laten stromen. Zijn wekkertje? Een antieke zandloper – om in de sferen van zijn boeken te blijven.
17
Ooit heeft Dan Brown gezegd dat hij nog ideeën heeft voor twaalf boeken waarin Robert Langdon een hoofdrol speelt. Mooi nieuws! Verheugen we ons nu al op.
Maar nu eerst: De Oorsprong!
Bron: Wikipedia, The Telegraph, Volkskrant Magazine
Door Beatrijs Bonarius