11 dingen die je nog niet wist over Lucinda Riley

Lucinda

 

Helaas is ze veel te vroeg overleden. Gelukkig leeft ze voort in de miljoenen boeken die ze verkocht, maar wist je dit ook over deze bestsellerauteur?  

 

 

Lucinda Riley werd wereldberoemd met haar serie De zeven zussen en talloze andere geweldige boeken die ze in haar veel te korte leven schreef. Maar ze was veel meer dan een auteur van miljoenen boeken.

 

11 dingen die je nog niet wist over Lucinda Riley

 

1.           Ze werd in 1965 in Ierland geboren in een zeer artistieke familie.

 

 

2.          Ze was al heel jong te zien als actrice in films, op het toneel en op televisie. Toen ze pas elf jaar was stond ze al als een van de Von Trapp-kinderen in een uitvoering van The Sound of Music in de plaatselijke schouwburg.  

 

 

3.           Het liefste was ze ballerina geworden en ze had daar ook wel het talent voor. Maar haar droom moest ze door een vervelende knieblessure loslaten.

 

 

4.          In de jaren tachtig speelde ze een weggelopen tienerdochter in de populaire Britse televisieserie Auf Wiedersehen, Pet.

 

 

5.           Ze deed ooit een screentest voor de Hollywoodfilm Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991. Maar ze vond de hele ervaring verschrikkelijk.

 

 

6.          Op haar 24e moest ze stoppen met acteren nadat ze zo ziek was geworden door de ziekte van Pfeiffer dat ze zelfs bedlegerig werd en nauwelijks meer energie had.

 

 

7.           Toen schreef ze ook haar allereerste boek: Lovers and Players, een verhaal over de met elkaar verweven levens van drie vrouwen tegen de achtergrond van West End en Hollywood. Het script van 600 pagina’s schreef ze met de hand. 

 

8.          Ze schreef talloze boeken over de levens van zeer verschillende vrouwen zoals balletdanseressen, zangeressen, actrices en modellen. Wereldwijd werden er meer dan 33 miljoen exemplaren van verkocht. Meer dan 90 procent van deze boeken zijn verkocht in andere talen dan het Engels, waardoor ze een van de meest succesvolle vrouwelijke auteurs ter wereld werd.

 

 

9.          De inspiratie voor haar grootste successerie, De zeven zussen, kreeg ze toen ze op een ijskoude avond in het Engelse Norfolk naar het Zevengesternte oftewel de Plejaden keek in de nachtelijke sterrenhemel. In een interview met The Guardian zei ze daarover: ‘Ik wilde de prestaties van vrouwen vieren, vooral in het verleden, waar hun bijdrage aan het maken van onze wereld zoals die nu is, zo vaak werd overschaduwd door de vaker gedocumenteerde prestaties van mannen.’

 

 

10.      Pa Salt, de raadselachtige figuur uit haar nieuwste boek Atlas, is gedeeltelijk gebaseerd op haar eigen vader, Donald Edmonds. Hij reisde veel voor zijn werk naar verre exotische bestemmingen en nam dan altijd een cadeau voor haar mee.

 

 

11.      Samen met haar zoon Harry Whittaker bedacht ze ook een serie kinderboeken. The Guardian Angels (de beschermengeltjes) zijn boeken gebaseerd op verhalen die ze aan haar kinderen vertelde wanneer ze met een lastige situatie te maken hadden zoals een sterfgeval of een examen. Met deze verhalen stuurde ze hen een soort beschermengel die ze zou helpen.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit