Je hebt ze in
alle kleuren

 

Tineke: Je wordt er toch doodmoe van: begint het weer, die pietendiscussie.

 

 

En daar is-ie weer hoor! Hij komt, hij komt… de discussie rond zwartepiet. Het oeverloze geouwehoer over de definitie van respect is weer begonnen. En wie nou precies wie niet meer respecteert is mij allang niet meer duidelijk. Dus laat ik maar eens een poging doen om duidelijk te maken dat in al die pietjes gewoon mensen zitten. En dat al die mensen slaaf zijn. Slaaf van hun eigen angsten en karakter. 

 

Zo bestaat de sjacheraar in vele kleuren. Maar in welke kleur hij ook acteert, hij heeft altijd overal ‘mannetjes’ die het goedkoper kunnen. Is panisch voor de belastingdienst en is de hele dag bezig die te ontwijken.

 

De veiligheidszoeker: Waant zich veilig met geld, agressie, wapens en alarmsystemen, maar heeft geen idee dat deze zaken juist het tegenovergestelde aantrekken. Is bang voor vijanden (die hij zelf creëert) en voor ouderdom. 

 

De gemiddelde vrouw: Neemt gemiddeld 38 tops, 15 broeken, 11 paar schoenen en 6 tassen mee als ze een midweekje weggaat. Is in alle kleuren en maten te vinden!

 

De eikel: Woont altijd naast jou. Denkt dat jij hartstikke blij bent dat hij naast je is komen wonen, maar is als de dood voor kastanjes en bladeren die eventueel uit jouw boom kunnen vallen.

 

De helper: Bezorgt je vaak veel meer werk dan uit handen genomen had kunnen worden, en is bang om niet aardig gevonden te worden. Zijn meestal vrouwen!

 

De egoïst: Denkt dat alles om hem draait en kijkt elke dag in de krant of hij er al in staat

 

De egoïst: Denkt dat alles om hem draait en kijkt elke dag in de krant of hij er al in staat. Zelfs bij de rouwadvertenties, want je weet maar nooit!

 

De initiatiefloze mopperaar: Zit op de bank en that’s it. Is bang voor vermoeidheid, wekkers, afspraken, inspanning en zichzelf. Kijkt derhalve nooit in de spiegel.

 

De regel-vriendin: Geeft cadeautjes en vermeldt daarbij wat het is, waar het gekocht is, wat je ermee moet doen, aan wie je moet vertellen dat je het van haar hebt gekregen, en waar in je huis je het neer moet zetten. Ziet Sinterklaas als concurrent, maar schrijft zelf nooit gedichten.  

 

De onzekere ouder: Schreeuwt tegen kinderen in openbare ruimtes. Niet om het kind te corrigeren, maar om aan omstanders te laten horen dat er hier gecorrigeerd wordt! Is als de dood dat het kind later op zijn ouders gaat lijken.

 

De voordringer: Heeft schijt aan mensen, regels en rijen. Is bang dat de kassa sluit voordat er is afgerekend. Werkt in de mannelijke uitvoering vaak met arrogante blikken, en in de vrouwelijke uitvoering meestal als duo.

 

De volhouder: Kleurrijk type. Wordt doodmoe van de pietendiscussie, had altijd al een hekel aan Sinterklaas, maar blijft toch hopen dat we ooit weer een beetje normaal met elkaar kunnen omgaan.

 

(Her)ken je ze? En? In alle kleuren, toch?

 

 

Bij veel van wat ze dagelijks tegenkomt filosofeert én associeert Tineke (schrijfster/moeder/fotograaf/toneelregisseur/echtgenote) erop los.

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs