Nieuwe trend: airplants

 

Willemijn ontdekte airplants. Daar heb je geen groene vingers voor nodig; alleen een beetje frisse lucht. En vooruit, een beetje water. En voor een prachtig effect een zee-egel-hoedje.

 

 

 

 

Petit Beast heten deze ‘jelly fish’ gemaakt door de Amerikaanse Cathy van Hoang. De luchtplantjestrend is een bijzondere afdeling binnen de revival van planten voor in huis. Meestal zie je ze hangen in een open glazen bol, een metalen geometrische vorm of bevestigd aan een mooi stuk hout. Door de plantjes een ‘zee-egel-hoedje’ te geven, lijken ze net echte kwallen! Losse zee-egels zijn verkrijgbaar in de mooiste kleuren, maar kun je ook zelf beschilderen met een mooi kleurverloop. Voor een groots effect hang je een aantal plantjes in een groepje bij elkaar aan het plafond of in een hoek.

 

Hoe je deze groeiende wezens, die water en voedingstoffen uit de lucht opnemen met hun geschubde bladeren, verzorgt?
Een Tillandsia, zoals de geslachtnaam van airplants eigenlijk luidt, houdt van zon maar geen volle zon, liever indirect zonlicht. Net zoals bij mensen, is frisse lucht een must. Hang ze op een plek waar regelmatig een deur of raam opengaat, en plaats ze niet in een afgesloten terrarium. Besproei ze één à twee keer in de week met regenwater of mineraalwater, omdat ze niet van kalkrijk water uit de kraan houden. Droog ze erna altijd ondersteboven in verband met rotting. Een Tillandsia bloeit ongeveer vier à vijf weken, hierna vermeerdert zij zich van nature met zo’n twee stekjes aan de plant, waarna de moederplant zelf langzaam afsterft.

 

Ik zie steeds meer plekken waar luchtplantjes verkrijgbaar zijn. Hier in elk geval: Via Etsy en Luchtplantjes.nl of bij gespecialiseerde planten shops zoals bijvoorbeeld Groene vingers in Delft, zie deze tip van Maartje.

 

 

 

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen. 

Fotografie Waterworks: Masha Bakker Portret: Marloes Bosch