Als je vader/moeder een nieuwe partner krijgt…

 

Margreet: Het is maar weinig mensen gegeven om tegelijk naar het hiernamaals te vertrekken. En dus zijn er veel vaders/moeders die de laatste jaren van hun leven in eenzaamheid moeten slijten… Of ze komen – en laat dat alsjeblieft zo zijn – een nieuwe liefde tegen. Dat is voor de kinderen misschien slikken, en dat is precies wat je volgens Margreet moet doen: het nemen zoals het komt.

 

 

‘Hoe had jij het gevonden als jouw vader na het overlijden van je moeder een vriendin had gekregen?’
Bij die vraag van een vriendin gaan m’n gedachten terug naar de keer dat ik bij paps in de auto zat. Een eindje toeren naar Duitsland. Hij vertelde dat-ie een paar vrouwen op dit tripje had meegenomen, maar dat het nooit zo was of zou worden als met mama.
Wat had ik het hem gegund, een nieuw maatje om het leven mee te delen! In een leeftijdscategorie met een enorm vrouwenoverschot zou hij het voor het uitkiezen hebben gehad. Niet om vervanging voor de liefde van z’n leven te vinden. Dat is onmogelijk. Maar wel om het gezelschap te vinden van een medemens, iemand die terugpraat.

 

Uit de vraag aan het begin van dit stukje maakte ik op dat niet iedereen het aangenaam, laat staan vanzelfsprekend, vindt, dat ouders nieuwe partners krijgen na het overlijden van een van hen. Helemaal niet als die nieuwe partner afwijkt van het perfecte plaatje van de kinderen. Alsof ergens in je leven ineens de rollen worden omgedraaid en niet je ouders jouw pubervriend afwijzen, maar jij hun frivole nieuwe partner.

 

En dat vind ik triest. Want ieder mens heeft recht z’n eigen keuzes te maken. Ieder mens heeft er recht op de laatste jaren van z’n leven niet in eenzaamheid, maar in gezelschap door te brengen. Ieder mens heeft recht op meerdere liefdes, of misschien wel op de enige die hem op late leeftijd nog gegeven is…

Daarom wat tips, voor als het lastig is je vader/moeder met een nieuwe liefde te zien:

 

1. Probeer die nieuwe partner los te zien van jou als kind. Een nieuwe partner voor vader of moeder, betekent niet een nieuwe vader/moeder voor jou.

 

2. Gun jezelf een lesje tolerantie. Als hij/zij je niet bevalt, bedenk dan dat dat jóuw probleem is. Respecteer de keus van je ouder en zie wat hem/haar gelukkig maakt.

 

3. Bedenk dat je ouders ooit ook hebben moeten wennen aan die vreemde snoeshaan/hen met wie jij je leven deelt! En wat was daarvoor het beste middel? Juist: begrip hebben voor je keuze en je openstellen voor het vreemde.

 

4. Verandert je vader/moeder? Geef dan niet ‘de schuld’ aan de nieuwe partner. Ook op latere leeftijd kun je delen van jezelf ontplooien die daar voorheen nooit de mogelijkheid toe kregen. 

 

Juich het toe, want het houdt je jong en gezond.

 

 

5. Bang dat die nieuwe uit is op ‘jouw’ erfenis? Helaas, jij hebt recht op je kindsdeel, de rest is niet van jou. Nooit geweest ook. Dus misschien ben je wat te voorbarig geweest en wordt het tijd je eigen boontjes te doppen.

 

En tot slot, als je het kunt, laat dan in alles merken hoe blij je bent dat je vader of moeder iemand heeft gevonden om samen oud mee te worden. Schenk ze bioscoopkaartjes, help ze verrassingen voor elkaar te realiseren of boek een hotelkamer als het verpleeghuis waar ze wonen hun geen privacy biedt.

Het leven is te kort om iemand de liefde te onthouden.

 

Door: Margreet Botter

Margreet Botter woont met man en zoon in het midden van Nederland. Ze is al een leven lang bezig zichzelf en de wereld een beetje beter te begrijpen en deelt de lessen die ze opdoet graag met anderen. Al was het, zo zegt ze zelf, alleen om soms te toetsen of ze niet helemaal gek is…

Afbeelding van Margreet Botter