SICILIAANSE FRIETJES

 

 Franska: Olijfje erbij en je waant je in Italië. Ik kies vaak voor de Taggiasche zwarte olijven uit Ligurië, al weet ik best dat die niet Siciliaans zijn. Niemand die er ooit iets van zegt… Haha!

 

Ik ben dol op de aardappels die op deze manier worden bereid – met veel oregano, echt Siciliaans – en eet ze met vis of vlees. De beste oregano wordt in bosjes verkocht op de Siciliaanse markt, dus neem wat mee als je er bent.

Bewaar in het zakje en rol tussen je handen zodat de kleine gedroogde blaadjes eruit vallen. Koop olijven met de pit er nog in, want die smaken altijd beter. Plet ze met de platte kant van een groot mes om de pit eruit te krijgen. Als je geen Italiaanse olijven kunt vinden, zijn Kalamata-olijven uit Griekenland net zo goed. Snijd de aardappels in schijfjes van 5 millimeter dik in plaats van frietjes, voor een verfijnder gerecht.

 

Dit heb je nodig
voor 4 tot 6 personen

  • 1 kg aardappels, geschild en in frietjes gesneden
  • 1 ui, van wortel tot topje doormidden en in halvemaantjes gesneden, even dik als de frietjes
  • 7 el extra vergine olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 150 g kerstomaten, gehalveerd
  • een handvol zwarte olijven van goede kwaliteit, ontpit en in tweeën gespleten (optioneel)

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor tot 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en verdeel gelijkmatig over de bakplaat. Bak 30 tot 35 minuten in de oven, tot de frietjes goudbruin en gaar zijn. Haal uit de oven en schep in een warme schaal. Serveer heet.

Buon appetito

 

f19_dolce-vita-pastasaus-3x-anders_apboekFotografie Helen Cathcart
Recept uit: Sicilië, heerlijke gerechten van een Italiaans eiland – Giancarlo & Katie Caldesi