Zelf calamaris maken

 

Hoe lang het ook duurt voordat je op vakantie gaat, je kunt alvast een beetje vakantie voorproeven. En als er iets lekker is om alvast in de stemming te komen, zijn het wel deze heerlijke Griekse inktvisjes. Je bord hierna kapot gooien, net als de Grieken, is optioneel.;-)

 

Dit heb je nodig

  • 0,7 kg baby-inktvis, met de kopjes in ringen gesneden en de tentakels apart houden
  • 1,30 l plantaardige olie
  • 60 g bloem
  • 60 g griesmeel
  • 80 g gewone maïsmeel
  • ½ tl Old Bay kruidenmix (die maak je zo!) [https://www.bakkenzoalsoma.nl/2015/03/old-bay.html/]
  • ½ tl zout
  • zwarte peper, voor de smaak

 

Zo maak je het

Begin met je inktvisjes. Maak ze goed schoon met koud water. Snijd de tentakels eraf, met ongeveer een halve centimeter van het kopje erbij, zodat je alle tentakels bij elkaar houdt. Als je een grotere inktvis gebruikt, kun je de stukken in de lengte snijden en daarna doormidden om ze hapklaar te maken. Het is belangrijk om elk stukje bijna even groot te maken zodat er geen verschil is in bereidingstijd voor de calamari.

Verhit de olie (een laag van 10 cm) in een middelgrote diepe pan. Warm de olie op tot ongeveer 160 graden.

Terwijl je wacht, kun je de overige ingrediënten mixen. Voeg de bloem, griesmeel, maïsmeel, Old Bay kruidenmix, zout en peper samen in een kom. Zet dit apart.

Is de olie op temperatuur, neem dan steeds een handjevol inktvis, en knijp steeds voorzichtig een beetje om vocht eruit te halen, en bedek ze daarna volledig met het meel uit de kom.

Gebruik een schuimspaan om de calamari in groepjes in de hete olie te leggen. Beweeg ze een beetje heen en weer in de olie. Laat ze frituren tot ze een gouden kleur krijgen, ongeveer na 2 of 2,5 minuut. Haal de calamari daarna uit de pan en laat het uitlekken op een schaal met wat keukenpapier. Proef een beetje of het zout genoeg is (pas op, het is wel heel heet!). Als het nog niet zout genoeg is, kun je het direct uit de pan nog bestrooien met wat zout. Herhaal met de groepjes frituren totdat je alles hebt gehad.

 

Serveer het met marinarasaus of tartaarsaus en een paar citroenschijfjes.

 

 

Eet smakelijk!

 

Recept en beeld: The wok Sof Life