Smokey ’s GOLDEN RIBS

 

Gek op kluiven en niet vies van een beetje slagerswerk? Aan de slag dan!

 

Smaakmaker in de saus voor deze golden ribs is de goudbes, ook bekend als physalis (je weet wel, uit de lampionplant). Deze bes komt uit de Zuid-Amerikaanse Andes en heeft een lichtzure citrussmaak die geweldig past bij spareribs.

 

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 4 spareribs
  • 8 el tropical pork rub (zie het recept hieronder)
  • 100 ml appelsap
  • 100 ml appelciderazijn

 

Voor de goudbesabrikozensaus:

  • 300 g goudbessen (physalis)
  • 1 verse rode peper, zonder zaadjes en grof gehakt
  • 150 ml water
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 el Chipotle-tabasco
  • 40 g roomboter
  • 2 el abrikozenjam
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

 

Voor de tropical pork rub (215 g):

  • 75 g zout
  • 60 g kristalsuiker
  • 50 g kurkuma
  • 5 g chilipoeder
  • 10 g gemalen venkelzaad
  • 10 g korianderpoeder
  • 5 g kaneel

 

Extra nodig:

  • Kruiskopschroevendraaier
  • BBQ voor indirect grillen
  • 4 handjes appel-, peer- of mesquite rookhoutsnippers, geweekt in water
  • sprayflesje
  • staafmixer
  • kernthermometer
  • kwastje

 

Duur:

voorbereiding 1 uur, bereiding circa 4½ uur

 

 

Zo maak je het

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit ’m tot een temperatuur van 110 °C is bereikt. Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken. Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit. Trek hem dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af. Bestrooi de ribben aan beide zijden gelijkmatig met de tropical pork rub. Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel. Gaar de ribben in 2 uur, waarbij je ze om het half uur natspuit met het mengsel van appelsap en appelciderazijn in een sprayflesje. Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie, waarbij je ze voor het dichtvouwen nog één keer goed natspuit. Gaar de ribben circa 1½ uur verder in de folie. Maak ondertussen de goudbesabrikozensaus door in een steelpannetje de goudbessen en rode peper met het water te stoven tot de bessen zacht zijn geworden. Pureer met een staafmixer. Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door tot de boter en jam volledig zijn opgelost.

 

Haal de spareribs uit de folie zodra ze een kerntemperatuur van 72 °C hebben bereikt. Kwast ze in met de warme goudbesabrikozensaus en laat nog 5-10 minuten op de BBQ liggen zodat de saus goed hecht en een beetje indikt op de ribben. Serveer met je favoriete side dishes.

 

Eet smakelijk!

 


Dit recept komt uit Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen, €24,99.
Fotografie: Remko Kraaijeveld.