1 pan: 1001 smaken

 

Laat de oven maar zijn werk doen: deze Midden-Oosterse lam pilav is simpel om te maken en heerlijk om te eten. De geuren alleen al!

 

Dit heb je nodig

  • 4 el olijfolie
  • 1 kg lamsschouder, blokjes van 4x4cm
  • 250 g chorizoworst, stukken van 3cm
  • 2 rode uien, dik gesneden
  • 3 knoflookteentjes, gehakt
  • 2 wortelen, gesneden
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 125 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 1 l kippenbouillon
  • 300 g witte rijst
  • 50 g gedroogde linzen 
  • handvol peterselie, gehakt

 

Zo maak je het
Voor verhit de oven op 150 graden Celsius. Neem een grote braadpan (die ook in de oven kan) met 2 eetlepels olijfolie en zet op hoog vuur. Wanneer het heet is, voeg je het lamsvlees toe in kleine porties. Bruin de porties in 4 minuten. Als je een portie klaar hebt, haal je die uit de pan. Let er goed op dat de pan goed heet is wanneer je de volgende portie gaat bakken. 

 

Als het lamsvlees klaar is, doe je hetzelfde met de chorizo. Voeg een eetlepel olijfolie toe en bak de worst goudbruin. Zet dit ook opzij (niet samen met het lamsvlees). Laat het afkoelen.

 

Voeg de laatste olie in de pan en bak de uien, knoflook en wortel samen. Verlaag het vuur tot medium hitte. Laat het 5 minuten pruttelen. Roer het regelmatig door.

 

Voeg nu de kaneel, paprikapoeder, kurkuma en komijn toe aan het uien-, knoflook- en wortelmengsel en laat het nog een paar minuten pruttelen. Voeg nu het lamsvlees met het vleessap en abrikozen toe. Plaats een deksel op de pan zet die 2 uur in de oven.

 

Kook de rijst in de kippenbouillon.
 


 

Voeg na de 2 uur oventijd de rijst, linzen en chorizo toe in de pan en laat het nog 45 minuten in de oven staan. Haal tot slot de pan uit de oven en laat de lam pilaf nog 10 minuten rusten. Voeg als laatste de peterselie toe. 

 

Eet smakelijk!

 

Fotografie: Laura Edwards, Sains Bury Magazine