AH X FRANSKA.NL

 

Je próéft Zuid-Frankrijk

 

Anita: Rosé is hét drankje van de Provence. Tja, en als ik dan lekker op zo’n zonnig Frans terrasje zit te genieten van mijn glaasje, dan wil ik heel graag weten hoe die heerlijke rosé eigenlijk gemaakt wordt.

 

frahwijn1_anita_ap2

 

frahwijn1_anita_ap3

 

frahwijn1_anita_ap1

 

Ik had nog de romantische gedachte dat aan het einde van de zomer alle druiven handmatig geplukt werden door groepen studenten, die ’s avonds dan aan lange tafels in het weiland aten. En misschien zelfs wel met hun blote voeten de druiven platstampten in de avondzon. Maar ook op de Zuid-Franse Chateau’s is het moderne leven doorgedrongen en gaan veel handelingen machinaal, wat zowel de hygiëne als de smaak van de rosé ten goede komt. Ik bezocht Chateau de Roquefeuille, prachtig gelegen midden in de uitgestrekte wijngaarden. Heerlijk om daar een beetje rond te wandelen en te zien met hoeveel zorg de druiventakken gesnoeid worden. De druiven worden voor een deel ’s nachts geplukt; het is dan veel koeler en dat is beter voor de druiven. Het persen gaat tegenwoordig met een ‘airbag’, de druiven komen in een grote tank, en de airbag zet langzaam uit, de druiven worden dan geplet. Een veel aantrekkelijker idee dan de ongewassen tenen van een arme student. Daarna begint het gistproces en wordt de ideale smaak vastgesteld. Dit lijkt mij wel een klusje. De druiven smaken elk jaar anders, afhankelijk van de weersomstandigheden. En toch krijgen ze het voor elkaar om elk jaar ongeveer dezelfde smaak te krijgen. Doosjes wijn bij de boer kopen doe ik al lang niet meer, negen van de tien keer blijkt de wijn ook bij Albert Heijn in het schap te staan, en vaak nog goedkoper. De flessen rosé Cô­tes de Pro­ven­ce van dit Chateau zijn ook bij de Appie te koop.

Santé!

 

Wist je dat…

…90% van alle wijnen die in de Provence gemaakt worden roséwijnen zijn

 

…rosé van rode druiven gemaakt wordt

 

…je alles mag doen met rosé. Doe er ijsklontjes in, mix het met andere drankjes, altijd goed

 

…in de Provence per 100 hectare maar 5000 liter wijn gemaakt mag worden, tenminste als je het keurmerk Appellation Contrôlée op je fles wilt zetten (hoe meer wijn des te lager de kwaliteit)

 

…roséwijn maar een kort gistingsproces heeft, gemiddeld tussen de 2 en 48 uur in de gistingstank

 

…hoe lichter de kleur van de rosé is, hoe korter het gistingsproces

 

 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Esmee Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

 

Witte balk met bol Anita