Polpette al sugo

 

Balletjes. Polpettone in het Italiaans. Altijd lekker. En als je er een paar overhoudt, heb je meteen een borrelhap voor de volgende dag. Lekker klusje om helemaal rustig te worden.

 

 

Dit heb je nodig

Voor de gehaktballetjes:

  •  500 g rundergehakt
  • 12 cream crackers, verpulverd tot fijne
    kruimels (evt. vervangen door paneermeel)
  • 1-2 el mosterd
  • 2 el fijngehakte verse tuinkruiden zoals
    rozemarijn en oregano
  • 1 ei
  • Zout en peper uit de molen
  • Olijfolie om in te bakken

 

Voor de tomatensaus:

  • 2 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 1-2 kleine rode pepers, zaden eruit en fijngehakt
  • Flinke handvol verse basilicum, alleen de blaadjes
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl suiker
  • 800 g gezeefde tomaten
  • Olijfolie
  • Zout en peper uit de molen
  • Geraspte Parmezaanse kaas voor de garnering

 

Zo maak je het

Begin met de balletjes. Doe het gehakt in een kom en voeg daar alle andere ingrediënten, behalve de olijfolie, aan toe. Meng alles goed door elkaar, zodat het gehakt goed op smaak is. Verdeel het gehakt dan in vier ballen en verdeel elke bal weer in 5-6 kleine balletjes. Verhit de koekenpan met olijfolie en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur rondom goudbruin. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.

 

Dan maak je de saus: verhit de koekenpan met wat olijfolie en fruit de sjalotten zacht. Bak de laatste minuut de knoflook en rode peper mee. Voeg dan de tomatensaus, basilicum, balsamico, suiker en zout en peper toe, roer goed door en laat de saus rustig een paar minuten zachtjes pruttelen.

 

Voeg de gehaktballetjes bij de saus en laat het nog even sudderen zodat de gehaktballetjes weer warm worden. Lekker voor over spaghetti of een andere pastasoort. Geef er wat Parmezaanse kaas bij en serveer met een lekkere groene salade.

 

Buon appetito!