Marokkaanse kip XXL

(= extra extra lekker)

 

Dit gaan we maken: Marokkaanse kip met gegrilde aubergine, tomaat- en uienchutney, pittige hummusspread en mint. Allereerst de kip:

 

 

 

Dit heb je nodig

  • 2x kippenborst, gesneden in stukjes 
  • 2 el olijfolie
  • zout en zwarte peper, naar smaak
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 1 tl citroenschil
  • 1 tl citroensap
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1/8 tl gemalen kaneel
  • 1/8 tl gemalen gember
  • 1/8 tl gemalen komijn
  • 1/8 tl gemalen kurkuma
  • 1/8 mespuntje cayennepeper
  • 4 stuks naanbrood of pita (deze komen later in het recept terug)

 

Zo maak je het

Plaats de stukjes kip in een kom en voeg ongeveer 1-2 eetlepels olijfolie toe. Voeg een paar snufjes zout en zwarte peper aan de kip toe. Voeg daarna de citroenschil, citroensap, paprikapoeder, kaneel, gember, komijn, kurkuma en cayennepeper toe. Mix het door elkaar. Laat de kip 20-30 minuten marineren. Intussen kun je mooi aan de chutney beginnen.

 

Aubergine-, tomaten- en uienchutney

Dit heb je nodig

  • 3 el olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • snufjes zout en zwarte peper
  • 1 kleine aubergine, in kleine stukken
  • 3 Roma-tomaten, in kleine stukjes
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 1/2 tl citroensap
  • 1 el vers gehakte munt

 

Zo maak je het

Plaats een grote koekenpan op middelmatige hitte en doe de olijfolie erin. Zodra de olie warm is, voeg je de ui toe plus een snufje zout en peper. Bak de ui ongeveer 5-6 minuten lichtbruin. Voeg nu de aubergine plus een snufje zout toe en pak het 2-3 minuten mee tot de aubergine lichtbruin is. Voeg extra olijfolie toe als het mengsel droog lijkt.

 

Voeg de tomaten toe plus nog een snufje zout en peper. Bak nu het mengsel gedurende 8 minuten tot het op een jam begint te lijken. Voeg tenslotte de knoflook toe en laat het nog 2 minuten opstaan. Doe citroensap en de munt erbij. Voeg ook een scheutje olijfolie toe om het glanzend te maken en controleer of extra zout en peper nodig is. Houd de chutney warm tot het klaar is voor gebruik.

 

Pittige hummusspread

Dit heb je nodig

  • 450 gram kikkererwten, gespoeld
  • 1 knoflookteentje
  • 1 1/2 tl citroensap
  • 1/2 tl citroenschil
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl gemalen komijn
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • olijfolie

 

Zo maak je het

Plaats alle ingrediënten in een keukenmachine en laat deze alles glad malen. Voeg langzaam wat olijfolie toe zodat het nog gladder wordt. 

 

 

Tot slot

Neem een grillpan en bak 4 met olijfolie bestreken naanbroodjes hierin. Bak in een andere pan de kip totdat die goudbruin is. Neem de naanbroodjes uit de pan en besmeer ze met een lepel aan een kant met hummus. Leg daarbovenop de kip en maak het af met de chutney. Vouw dicht en steek er eventueel een prikker in.

 

 

Eet smakelijk!