Daslook: da’s lekker!

 

Het gonst in het Franse dorp van Marlies: het ail des ours is gekomen! Marlies maakt er twee lekkere dingen mee.

 

Het gonst in mijn Franse dorp… het ail des ours (daslook) is gesignaleerd en daar raken een flink aantal dorpelingen opgewonden van. Ook ik trek eropuit om op mijn vaste stekje daslook te gaan zoeken, dat is op het plateau d’Ambel bij de Col de la Bataille in het park van de Vercors. Daar kom je werkelijk een tapijt daslook tegen in een deel schaduwrijk loofbos, want schaduw, daar houdt dit look van.

 

Daslook (allium ursinum) is familie van de looksoorten en wordt ook wel wilde knoflook genoemd. De geur van de fijngewreven bladeren lijkt ook enigszins op knoflook, maar ook op prei en ui. Soms hoor je ook de naam berelook en dat verklaart dan weer de Franse naam ail des ours. Een oud bijgeloof vertelt dat de beren direct na hun winterslaap zich tegoed deden aan deze plant, om er hun maag, darmen en bloed mee te reinigen; zij kenden de medicinale eigenschappen van dit look. Waarom wij er de naam daslook aan hebben gegeven? Misschien omdat dassen vroeger onder deze planten hun hol hadden?

 

Als tuinplant doet daslook het ook goed op een schaduwrijke plek. Er zijn kwekers in Nederland die deze planten verkopen. Je gebruikt van dit look de frisse groene bladeren en ook de kleine witte bloemknopjes voordat deze uitkomen. De bloemknopjes zijn meestal garnering, de bladeren, daar ga je echt mee aan de slag: als pesto, in risotto, door de sla, in een stamppotje…

 

Let op!
Voordat ik twee lekkere recepten geef, nog even een waarschuwing. Als je zelf op zoek gaat naar daslook, wees er dan heel zeker van dat je met daslook te maken hebt: de bladeren van lelietjes van dalen en van herfsttijloos lijken veel op daslookbladeren en beide zijn zeer giftig.
Hoewel daslook op sommige plekken weer heel royaal groeit, is het in Nederland een beschermde plant en mag je het officieel niet plukken. Deze regel stamt nog uit de tijd dat het look vrijwel verdwenen was.
Kopen is ook een mogelijkheid, op biologische markten wordt het nu aangeboden.
 


 

Pesto van daslook

 
Dit heb je nodig:

  • 40 g blanke amandelen
  • 75 g daslookbladeren
  • zout, peper
  • 3-5 el olijfolie
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas

 

Zo maak je het
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. Snijd de daslookbladeren in grove repen en doe ze, samen met wat zout en peper bij de amandelen. Maal ze fijn en voeg tijdens het malen wat olijfolie toe tot de gewenste dikte is bereikt. Haal de pesto uit de keukenmachine en roer er daarna de kaas door. Voeg eventueel nog iets olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper.
Ik gebruik deze pesto graag bij ravioli gevuld met spinazie en ricotta en over de asperges.
 

Paasgerechtje

En een lekker paasgerechtje met ei: eieren met daslook in een potje.
 
Dit heb je nodig

  • een flinke bos daslookbladeren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 1/5 dl crème fraîche
  • zout, peper
  • 4 eieren
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas

 
Zo maak je het
Snijd het daslook in reepjes en bak deze 1-2 min. in de hete olie tot het look geslonken is. Voeg de crème fraîche toe en verwarm dit even tot het mengsel iets is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de daslookroom over vier kleine ovenschaaltjes, maak met een lepel een klein holletje in de room en breek daarin een ei. Bestrooi met de geraspte kaas en bak de eitjes 8-10 min. in een voorverwarmde oven op 180°C tot het eiwit nét gestold is, de dooier moet zacht blijven. 
Dit is een lekker ontbijt of voorgerecht. Vleeseters kunnen er nog reepjes gebakken mager spek bij serveren.
 

 

P.S. Het daslookseizoen duurt maar even, en om toch nog wat langer te profiteren van deze voorjaarsbode vries ik de bladeren in. Daarvoor doe ik de gewassen en goed gedroogde bladeren in een goed afsluitbare diepvrieszak en vries ze droog in. Ook kun je de bladeren eerst enkele minuten roerbakken in olijfolie en vervolgens goed laten uitlekken, afkoelen en invriezen.

 

Eet smakelijk!

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.