Deze aardappel is een hype in Frankrijk

 

Marlies: Fransen zijn trots op hun producten en dat willen ze iedereen laten weten. Deze week staat La Bonnotte op het menu. Ook bij mij.

 

Toegeven… het is geen product uit de Drôme, maar het is wel héél erg Frans: la Bonnotte. En de leuke hype rondom deze lekkere knol is ook heel erg Frans, want als iets bijzonder lekker is in dit leuke land, en dat is deze kleine aardappel, dan krijgt het veel aandacht en wordt er een feest voor georganiseerd. Want zo zijn de Fransen: trots op hun producten en dat willen ze iedereen laten weten.

 

De Bonnotte, een aardappel dus, wordt geteeld op het L’île de Noirmoutier, een eiland dat voor de westkust van Frankrijk ligt, iets ten zuiden van de monding van de Loire. Het eiland is sinds 1971 door een brug verbonden met het vasteland. Er loopt ook een 4,5 kilometer lange weg naar het eiland, de Passage du Gois, deze is echter alleen berijdbaar bij laagtij, bij hoogtij loopt hij onder water.

 

Maar terug naar La Bonnotte: die wordt geteeld in kweekbedden op zeer zanderige grond onder invloed van eb en vloed, waardoor het land regelmatig onder water loopt en wordt overspoeld met zeewater en algen. Dat geeft de aardappel zijn bijzondere smaak die neigt naar verse kastanje. Zo’n veertig telers produceren hem en dat gebeurt volgens strikte regels.
Traditioneel gaat de Bonnotte op 2 februari, de dag van het Fête de Chandeleur (Maria-Lichtmis), de grond in en wordt, dankzij het microklimaat op het eiland, al negentig dagen later geoogst, vlak voordat hij helemaal rijp is. En met de hand natuurlijk, want de aardappel is veel te fragiel om machinaal geoogst te worden. Dat is ook precies de reden waarom hij jarenlang van het eiland verdwenen is geweest, de mechanisatie van de landbouw in 1960 bracht andere, sterkere rassen naar het eiland, want de Bonnotte was daar te teer voor. Echter in 1995 besloot een groep telers dit smaakvolle ras weer aan te planten en niet zonder succes.

 

Je moet er wel moeite voor doen

Afgelopen zaterdag (29 april) begon de oogst 2017, tijdens het grote feest, La Fête de la Bonnotte. ’s Ochtends werd er met man en macht 150 ton geraapt en gedurende de dag kon de liefhebber de aardappel ter plekke kopen. En op dit moment ligt hij voor ons binnen handbereik, alhoewel je er wel de nodige moeite voor moet doen. Hij wordt gedurende 7-10 dagen vanaf het eiland verkocht naar de handel en daarna is het gedaan met deze delicatesse. De eilandbewoners zelf eten de Bonnotte het liefst op de dag van de oogst, of nog maximaal 4-5 dagen erna. Langer bewaren gaat ten koste van de smaak vinden ze.

 

Ik was er helaas niet bij zaterdag, de afstand tussen mijn Franse dorp en het eiland Noirmoutier is slechts 894 kilometer, iets té ver om heen en weer te gaan en bovendien was ik bij de Ferme en Ferme. Maar ik heb maandag bij een luxe groenteboer in Valence een kilo La Bonnotte gekocht voor elf euro en dat is nog een redelijke prijs werd me verteld.

 
Ook in Nederland te koop

Ook in Nederland is de Bonnotte verkrijgbaar, veel koks kijken er zelfs naar uit. Bij de horecagroothandel heb je de meeste kans, denk ik, en anders bij een luxe groentewinkel.

Of kijk eens op de site van Directlyfrom (directlyfrom.nl), dat is een online foodmarkt voor particulieren, waar een aantal zeer goede producenten en leveranciers bij is aangesloten, waaronder Rungis, een groenteleverancier die veel aan de horeca levert. Rungis heeft ongetwijfeld La Bonnotte, maar haast je, want ze is er maar heel kort.    

Wat maak je nu met zo’n bijzondere aardappel? Wel, de heerlijke smaak komt het best tot zijn recht als de Bonnotte gekookt wordt, of eerst wordt gekookt en daarna heel even in een pan in een beetje roomboter met fijngesneden peterselie wordt gebakken, heen en weer geschud als het ware.
Of eerst koken en daarna tot een salade verwerken, deze lekkere variatie maakte ik gisteren, met sardines uit blik, want die komen uit dezelfde omgeving als de aardappel. Ik gebruik altijd die stevige Franse sardientjes uit blik, van Connétable bijvoorbeeld of La Quiberonnaise, die zijn heerlijk. Ga in elk geval op zoek naar een goed blikje.
En lukt het niet met La Bonnotte, niet getreurd, want deze salade is ook heerlijk met een lekkere Ratte-aardappel of een Delicatesse.

 

Salade van La Bonnotte met sardines
lunchgerecht voor 2 personen

 
Dit heb je nodig

  • 500 g Bonnottes
  • zout, peper
  • 1 blik sardientjes op olie
  • 1 kleine rode ui
  • 1 bosworteltje
  • 1 volle tl kleine kappertjes
  • 1-2 el citroensap
  • 3-4 el olijfolie
  • 1 el fijngesneden bieslook
  • een handje kleine slablaadjes (rucola, mesclun)

 

Zo maak je het

Borstel de aardappelen schoon en doe ze in een grote pan met royaal kokend water met zout. Kook de aardappelen circa 10 minuten, dan zijn ze gaar. Kook ze eventueel nog enkele minuten langer als ze nog te hard zijn. Giet ze af, verwijder eventueel de schil en snijd ze in dunne plakjes. Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.
Laat de sardientjes voorzichtig uitlekken.
Snijd de ui zo fijn mogelijk en snijd het worteltje in zeer kleine blokjes.
Spoel de kappertjes onder koud water en laat ze goed uitlekken.
Roer een dressing van citroensap, olijfolie en zout en peper naar smaak. Schep de ui, wortel, kappertjes en bieslook door de dressing en schep deze daarna voorzichtig door de aardappelplakjes, zonder deze te kneuzen.
Serveer de salade met de slablaadjes en de sardientjes.

 

Nog enkele weken!
Gelukkig hebben we in Nederland ook een overheerlijke aardappel: de Opperdoezer Ronde, deze komt eind mei-begin juni op de markt. Als het zover is, kom ik er op terug.

 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.