Haring happen

 

Marlies: Vandaag is de Haringparty in het Amsterdamse Hilton hotel, voor de 25ste keer alweer: klein begonnen en uitgegroeid tot een waar spektakel!

 

Gisteren, 13 juni 2017, is in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild en traditiegetrouw vindt dan één dag later de officiële start van het nieuwe haringseizoen plaats én de Hilton Haringparty.
Ik ben er niet bij dit jaar, jammer, want ik zit in Frankrijk (en dat is ook heel leuk natuurlijk). Maar minstens tien party’s heb ik meegemaakt, denk ik, ik ben de tel kwijtgeraakt, en altijd met veel plezier. Er is veel te zien, van de talrijke BN’ers die er rondlopen ken ik vrijwel niemand, maar meestal ben ik met iemand samen die ze voor me ‘spot’.
De altijd charmante gastheer Roberto Payer, general manager van het Hilton hotel, heet iedereen persoonlijk welkom. Hij doet dit samen met medeorganisator Jan van As, de visleverancier. Op een ludieke manier wordt de haring, via het water dat grenst aan de tuin van het Hilton, binnengebracht, elk jaar op een andere originele manier. Ik ben benieuwd wat ze dit jaar in petto hebben.

En dan breekt het mooiste moment van de avond aan: het proeven van de allereerste nieuwe haring! Verrukkelijk, net schoongemaakt en direct gegeten, dan is-ie op z’n best.
Je mag er zoveel eten als je wilt, zes, zeven, acht…. haal ik makkelijk. Natuurlijk zijn er ook andere gerechten, maar ik houd het voornamelijk bij de lekkere én gezonde vis, want haring zit vol goede omega-3 vetzuren.

 

Nu vind ik dat je met zo’n heerlijke Hollandse Nieuwe niets hoeft te doen; zo vers afgehapt is-ie het lekkerst, maar wil je er toch mee aan de slag? Dan is de haring-komkommersalade een aanrader.
Dit gerechtje werd vorig jaar op de Haringparty door een gastchef bereid, het was verrassend smaakvol en heel verfrissend: een tip voor vaderdag!

 

De salade wordt het lekkerst als je komkommer in zo dun mogelijke reepjes snijdt, het liefst luciferdikte. Zo’n handige spiraalsnijder, die groente in dunne spaghettislierten kan snijden, is hiervoor heel geschikt.

 

Haring-komkommersalade

voor 4 personen

 
Dit heb je nodig

  • 1 kleine komkommer
  • 2 Hollandse Nieuwe
  • 3-4 el druivenpit- of zonnebloemolie
  • 1 el (rijst)azijn
  • zout, peper
  • 2 volle el crème fraîche
  • 1/2 tl geraspte limoenschil
  • 1/2 tl limoensap
  • 1-2 el haringeitjes
  • 12 flinterdun gesneden rode uienringen

 

Zo maak je het

Schil de komkommer en halveer hem. Snijd beide helften vervolgens in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snijd de groente nu in zo dun mogelijk reepjes of gebruik de spiraalsnijder en snijd de lange slierten in stukken zo groot als een halve komkommer. Snijd de haringen in mooie lange, schuine repen.
Roer een dressing van de olie en azijn en breng deze op smaak met zout en peper.
Meng de dressing met de komkommer en verdeel de salade over 4 borden.
Breng de crème fraîche op smaak met limoenschil, limoensap en wat peper.
Leg de repen haring naast of op de komkommer samen met een lepeltje crème fraîche en verdeel de haringeitjes over de crème fraîche. Garneer met rode ui.

 

WIST JE DIT OVER HARING?

 

Vangst

Rond mei zijn de haringen het vetst en dan begint de vangst van de nieuwe haring, op het moment dat ze ten minste 16 procent vet bevatten. Deze vangst houdt zo’n week of zes aan, in deze periode worden álle haringen gevangen die we het hele jaar door eten als Hollandse Nieuwe of nieuwe – , zoute – of maatjesharing (allemaal namen voor dezelfde haring). Dat komt omdat ze worden ingevroren. Haringen die buiten deze periode worden gevangen, worden gebruikt voor zure – en gerookte haring.

 

Kaken
De nieuwe haring wordt direct na de vangst ‘gekaakt’, dat wil zeggen dat de kieuwen en ingewanden worden verwijderd. De alvleesklier blijft zitten, want deze produceert enzymen die de haring laten ‘rijpen’. Vervolgens wordt de haring gezouten en daarna ingevroren. Alle nieuwe haring is ingevroren geweest, ook de haring die aan het begin van het seizoen wordt gegeten. Dat is wettelijk verplicht om de haringworm te doden: deze parasiet is schadelijk, hij kan de maag- of darmwand beschadigen. Er is nog meer bij wet geregeld: de naam Hollandse Nieuwe mag officieel alleen gebruikt worden vanaf de aanbieding van de eerste nieuwe haring (ongeveer half juni dus) tot en met 30 september, daarna wordt het zoute – of maatjesharing.

 

Op z’n Amsterdams
Aan de haringkar pak je de haring bij de staart en hapt hem in twee of drie keer weg. Bij een Amsterdamse haringkar krijg je de haring in stukjes gesneden met een vorkje erbij. Maar hoe je hem ook eet…. doe het in elk geval zo kort mogelijk na het schoonmaken, dan is-ie het lekkerst! Dat geldt natuurlijk ook voor de haring die je mee naar huis neemt, het beste kun je deze thuis zelf schoonmaken. Het is even een handigheidje, de visboer wil je misschien op weg helpen en anders is er nog YouTube, daarop staan diverse filmpjes.

 

Eet smakelijk!

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.