Hele­maal niet raar!

 

Sonja: Plaats ze onder een stolp, die verlaten huisjes van de zee-egel, of schelpen, of struisvogeleieren. Je kunt het zo gek niet bedenken of het past in je eigen rariteitenkabinet. DIY!

 

Heb je zelf geen kast, en wil je klein beginnen, dan is een stolp of een oude letterbak een goede basis voor al je gevonden schatten.

 

Letterbak

Vooral kleine items verdwijnen al snel in een la om uiteindelijk vergeten te worden. Zonde, want je hebt ze ooit niets voor niets mee naar huis genomen. En het had toen iets bijzonders! Zo’n item-met-een-mooie-herinnering verdient dus een plekje waar iedereen het kan zien. Een letterbak dus.
 

 


 

In een letterbak zitten ontelbaar veel vakjes zodat je ruimte genoeg hebt voor al dat moois dat je ooit hebt gevonden. Hang de letterbak aan je muur en je minirariteitenkabinet is klaar voor bezoek!
Enne… hoe meer spulletjes je hebt, hoe beter. Want als je een paar letterbakken bij elkaar hangt, krijg je een echt wow-effect.

 

Stolp

Een glazen stolp maakt van je gevonden voorwerp direct een kunstobject. Het ziet er ‘belangrijk’ uit omdat-ie veilig tentoongesteld wordt onder het glas. En hij valt ook gelijk op. Zet hiernaast een leuk lampje, vaasje en een stapeltje mooie boeken, en je stylingtafel is compleet.

 


 

Tip  Je kunt werken met een thema, zoals ‘zee’, en zet alle items bij elkaar die uit de zee of van het strand komen. Zelf vinden is leuk, maar bij deze winkels verkopen ze ook te gekke rariteiten: hier of hier. En het thema’ gewoon mooi’ werkt natuurlijk prima voor als je alles lekker door elkaar wilt zetten. Kan niet misgaan.

 

Geschiedenislesje: het ontstaan

Doordat het reizen ‘makkelijker’ werd, kwam er na het jaar 1500 steeds meer contact met uitheemse planten en dieren. De gelukkige eigenaars zetten deze in een kast om hun kennis te systematiseren. Maar deze kasten werden steeds mooier en werden later ook als privé-minimuseum ingezet. Dit was vooral populair in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Nog steeds verstaan we onder ‘rariteiten’ zeldzame voorwerpen die meestal worden ingevoerd van buiten Europa, zoals de nautilusschelp, struisvogeleieren, mineralen, kristallen, edelstenen, parels, en opgezette, exotische dieren. En nu, in het jaar 2017, zijn we nog steeds dol op het verzamelen van ongewone vondsten.

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Museumwinkel en Taxidermy