De allerbeste brownie:

knapperig vanbuiten & smeuïg vanbinnen!

 

We gaan nu even geen calorieën tellen – lijnen schijnt sowieso achterhaald te zijn. Want we gaan op volle kracht genieten van deze hemelse brownies. Het grootste voordeel van dit recept is dat je er maar liefst zestien mensen blij mee kan maken. Of eigenlijk acht, want iedereen wil vast een tweede stukje.

 

Dit heb je nodig

  • 225 gr boter
  • 125 gr bloem
  • 120 gr pure chocolade (minimaal 70%)
  • merg uit 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 25 gr cacaopoeder
  • 8 g (half zakje) bakpoeder
  • 330 g suiker
  • ¼ tl zout
  • eventueel 100 gr grof gehakte walnoten of hazelnoten

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed de bodem van een bakvorm van 20×20 cm met bakpapier, en vet de zijkanten in met boter in en bestuif met wat bloem.

 

Smelt de chocolade samen met de boter in een kom die boven een pan met kokend water hangt (au bain-marie). Het water mag de kom raken! Haal de kom dan van de pan en laat het mengsel iets afkoelen. Klop in een andere kom de vanille, eieren en de eierdooier luchtig en schuimig. 

 

Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe aan het eiermengsel en meng dit met een spatel glad. Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in weer een andere kom en zeef dit bij het mengsel. Doe daarna de suiker erbij. 

Spatel tot een mooi egaal beslag.

 

Schep eventueel nog stukjes grove chocola of nootjes erdoor.

 

Schep het beslag in de vorm en strijk dit glad. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de brownie in 30-35 minuten gaar. Wanneer de binnenkant van de brownie lekker smeuïg is, kan de brownie uit de oven gehaald worden. (Dat kun je met een prikker achterhalen.)

 

Laat de brownies echt helemaal afkoelen (minstens 3 kwartier), anders krijg je ze lastig uit het bakblik. Een snijplank erbovenop en dan omkeren is een goede truc. Snijd ze in kleine vierkantjes, het liefst direct als ze uit de koelkast komen, dat gaat het makkelijkst.

 

Om de brownie extra mooi en lekker te presenteren kan je een mooi bakpapiertje eronder leggen en wat poedersuiker en nootjes eroverheen strooien.

 

Eet smakelijk!

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, is een bescheiden foodlover en tuiniert graag zonder groene vingers. Denkt altijd aan die roze olifant en is dol op magazines en mooie uitzichten.