Cookies met appel en havervlokken

 

Koekjes met grove havervlokken zijn in de periode voor kerst bijzonder geliefd in New York. Doordat je de havervlokken roostert, wordt de smaak nog intenser. Gelukkig delen Lisa Nieschlag en Lars Wentrup dit recept in het New York kerstmis bakboek. Tip: deze koekjes smaken de dag na het bakken nog lekkerder!

 

Dit heb je nodig (30 koekjes)

 

Koekjes

  • 150 g grove havervlokken
  • ½  appel
  • 1 tl citroensap
  • 60 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g muscovadosuiker (evt. bruine basterdsuiker)
  • 50 g ruwe rietsuiker
  • 90 g appelmoes
  • 1 ei
  • 1 el bietenstroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g bloem
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl (wijnsteen)bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • ½ tl zout
  • ¼ tl kardemom
  • ¼ tl versgerasptenootmuskaat
  • 80 g walnoten, fijngehakt

 

Glazuur

  • 1 suikerstift (wit)

 

Verwarm de oven voor op 175 °C en bedek twee bakplaten met bakpapier. Rooster de havervlokken in een kleine pan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Snijd de appel in hele kleine blokjes en besprenkel met citroensap.

 

 

Roer de boter samen met beide soorten suiker in een kom in 3 minuten tot een romig geheel. Meng de appelmoes met het ei, de siroop en het vanille-extract, voeg toe aan de boter en klop in ca. 1 minuut tot een luchtige massa. Roer de bloem met de kaneel, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de kardemom en nootmuskaat door elkaar, en meng dit met een houten lepel door het andere mengsel.

 

Voeg de walnoten, havervlokken en stukjes appel toe.

Verdeel met een eetlepel kleine hoopjes deeg over de bakplaten en bak de koekjes in 13-15 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

 

Versier de afgekoelde koekjes met de suikerstift.

 

 

Eet smakelijk!

 

Recepten: Agnes Prus

Fotografie: Lisa Nieschlag

Illustraties: Lars Wentrup

Uitgeverij: Uitgeverij Snor