Kerst is ronduit een uitdaging

 

Wat leg je onder de boom? Lisette vindt het eigenlijk steeds ingewikkelder worden.

 

Toen ik klein was, deden we bij mij thuis niet aan kerstcadeaus. We hadden net Sinterklaas gehad en dat was dat. Alleen mijn grootvader en zijn vrouw gaven de kleinkinderen iets, elk jaar hetzelfde: allemaal een boek. Simpel.
 

Toen ik zelf kinderen thuis had, werden kerstcadeaus belangrijk. Ik ben er zelf mee begonnen, dat weet ik nog goed. En dan is het ineens een traditie. Vooral toen ze puberden, werden de eisen fors. Er moesten niet alleen cadeaus komen, het moesten ook dure cadeaus zijn. Want dat kregen hun vriendinnen en vrienden ook! Ik gaf vaak kleren als compromis.
 

Tegenwoordig is kerst ronduit een uitdaging, qua cadeaus. Mijn man en ik hebben samen opgeteld zes kinderen en vijftien kleinkinderen. We zien ze niet allemaal met kerst hoor, sommigen wonen in het buitenland en anderen hebben die dagen al volgepland met de andere kant van de familie. Maar er is toch altijd minstens één kerstdiner ergens bij een boom, en wat leg ik daaronder?
 

De meeste mensen vinden van zichzelf niet dat ze te weinig spullen hebben

 
Ik heb mezelf al een tijdje de plicht opgelegd om alleen maar cadeaus te kopen die biologisch zijn en/of fair trade; dan doe ik tenminste niemand kwaad. Maar dan nog vraag je je af of we dit allemaal wel nodig hebben. Alle kinderen waden al kniehoog in het speelgoed. De meeste mensen vinden van zichzelf niet dat ze te weinig spullen hebben. Integendeel, opruimen is het nieuwe buzz-woord. Iedereen wil zijn huis leger maken, zijn boeken sorteren, ruimte scheppen.
 

Je kunt ook idealistische cadeaus geven: een geit van Oxfam bijvoorbeeld voor een gezin in een arm land, of schoolboeken. Dan ligt er een kaart onder de boom en als het goed is gaat iedereen breed grijnzen van het goede gevoel. Maar eigenlijk heb je dan vooral jezelf een goed gevoel gegeven en de ander niets. Toch?
 

Een vriendin heeft al jaren met haar familie de afspraak dat ze elkaar alleen maar dingen geven die geen geld kosten. Het mag iets zijn dat ze al in huis hebben, en nu doorgeven met een nieuw papier eromheen. Of het kan een ‘ervaring’ zijn zoals een bon voor een uitje, een massage. Een gedicht of lied kan ook, of iets zelfgemaakts.

 
Ik zei al, het wordt steeds ingewikkelder…

 

Door: Lisette Thooft

Lisette Thooft is rebalancer en noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 18 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze moeder en grootmoeder

Afbeelding van Lisette Thooft