Frits ging te ver

 

Lieve Frits. Nu ben je toch echt een grens gepasseerd  Ja, ik weet wel dat je als klein katertje ook een keer een grens gepasseerd bent en daar een trauma aan hebt overgehouden, maar ik heb toch even een appeltje met je te schillen. Ondanks je tere kattenzieltje. Ik zal je daarom niet lastig vallen met je sneer naar ‘de Italiaan’, al is het natuurlijk niet netjes en moet ik er nu wel zo snel mogelijk naartoe om mede namens de rest van de redactie daar onze excuses aan te bieden. Oké, oké, doen we, want het is voor de goede zaak tenslotte. We willen niemand tegen ons in het harnas jagen en we houden het graag gezellig hier bij Franska.nl. De reden dat ik echt even uit mijn slof ga schieten is dat de enige echte Bolognesesaus, (in Toscane gewoon ragù genaamd), toch echt wel iets heel anders is, dan iets uit een pakje dat je even snel aanmaakt. De echt lekkere ragù maak je gewoon volgens het recept van mijn Toscaanse vriendin Catarina. Je krijgt het van me en je eet het maar gewoon op, dat doen je broertjes en zusjes daar ook elke dag. En onthoud goed, ik wil vanaf nu geen kwaad woord meer horen over la Bella Italia. Helemaal gek geworden?!

De ragù (Toscaanse Bolognese) van Catarina. Je maakt hem in een grote hoeveelheid en bewaart dan porties in de diepvries. Catarina doet het altijd in weckpotten.

 

Je hebt nodig:

  • veel peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • een grote ui
  • 1 winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • rundergehakt
  • Passata di pomodoro (verkopen ze in pakken bij de supermarkt) Kan ook met blik gepelde tomaten die je zelf fijnmaakt
  • 1 of 2 dl rode wijn
  • olijfolie
  • bouillonblok of 2 Maggiblokjes (het geheim van de echte Italiaanse huisvrouw)
  • zout
  • peper

 
Zo maak je het:

In de keukenmachine maak je peterselie, ui, knoflook, wortel en bleekselderij klein. In flink wat eetlepels olijfolie laat je dat zachtjes bakkend ‘blond’ worden. (imbiondire, ik weet eigenlijk niet hoe je dat in het Nederlands zegt). Daarna het gehakt meebakken, totdat het een beetje aan de pan gaat plakken. De olie wordt dan een beetje schuimig. Dan gaat de rode wijn erbij. Die moet helemaal opgenomen zijn, waarna de tomaten-passata  en de bouillon- of Maggiblokjes erbij gaan. Minstens een half uur laten pruttelen en in de gaten houden dat het lekker vochtig blijft. Anders meer tomaten erbij. En als het nog nodig is, op smaak maken met zout en peper.

Buon Apettito!

 

 

 Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.