Italiaans taartrecept uit Finland

 

Moet niet gekker worden natuurlijk. Dat ik daar in het hoge noorden nog iets over Italië te weten kom…

 

Leer ik nota bene helemaal in Finland een Italiaans recept. De Tosca Taart. Genoemd naar de opera Tosca van Puccini. Ik had er helemaal nog nooit van gehoord. Jij? Finnen doen er een moord voor en daarom ga ik hem zo snel mogelijk uitproberen. Nog geen tijd voor gehad, maar misschien wil jij vast voorproeven?

 

Geen idee trouwens of ze hem in Italië kennen… Ik heb hem er nog nooit gezien. Maar dat zegt niks. Italië is een groot land. En ik ken trouwens ook niet alle Nederlandse taarten. Denk ik.

 

Eigenlijk is het gewoon een verrukkelijke cake met dito topping. En waarschijnlijk geef ik er binnenkort nog een variant op, want een van de vrouwen die het erover had, maakte hem ook nog met een laag room of zoiets erin. Zou nog weleens extra lekker kunnen zijn. Dat recept moet ik nog krijgen. Even afwachten dus. Die Finnen zitten nu natuurlijk voortdurend in de sauna, in een bootje of in het meer. Hebben helemaal geen tijd om te mailen.

 

 

EERST NOG EVEN DEZE TESTEN DUS. EN WAT MEE-ETERS UITNODIGEN.

 

Dit heb je nodig

Voor de cake:

  • 75 g ongezouten boter
  • 3 grote eieren
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 g patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 75 ml karnemelk

 

Voor de topping:

  • 150 g geschaafde amandelen
  • 125 g ongezouten boter
  • 125 g lichtbruine suiker
  • 50 ml melk
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl espresso poeder of instantkoffie

 

Zo maak je hem

Verwarm de oven voor op 160 graden.

 

Verdeel de geschaafde amandelen op een ovenplaat die je bekleed hebt met bakpapier. Bak ze 5 à 7 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

 

Intussen smelt je de boter voor het cakebeslag in een kleine sauspan. Daarna laat je hem in een hittebestendige schaal tot kamertemperatuur afkoelen.

 

Als de amandelen geroosterd zijn laat je ze op een bord afkoelen.

 

Bekleed een springvorm van 23 cm doorsnede met bakpapier.

 

Met de mixer maak je in een middelgrote kom het cakebeslag: eerst de eieren, suiker en vanille. Ongeveer 5 minuten op hoge snelheid tot je een fluffy mengsel hebt.

In een andere kom meng je bloem, bakpoeder en zout.

 

Met een rubberen spatel schep je voorzichtig de helft van het bloemmengsel door het eiermengsel.

 

Daarna meng je er voorzichtig de karnemelk en de rest van het bloemmengsel doorheen.

 

Op het laatst druppel je de gesmolten boter erin en schep je die erdoor.

 

Het beslag gaat in de beklede springvorm. Wel even tegen de rand tikken om eventuele bubbels te laten verdwijnen.

 

20 à 25 minuten in de oven, tot een satéprikker droog uit de cake komt.

 
Dan haal je de cake uit de oven.

 

Komt nu de topping

Zet de oven op 200 graden.

 

Doe melk, zout en koffiepoeder in een kleine sauspan. Zachtjes verhitten en roeren, zodat alles oplost.

 

Dan boter en suiker erbij.

 

Roeren terwijl de boter smelt, dan de warmte opvoeren tot het gaat bubbelen. Mag een paar minuutjes duren dat gebubbel, tot het mengsel langzaam dikker wordt.

 

Dan de amandelen erbij en er goed doorheen roeren.

 

Je giet vervolgens de topping over de cake, waarbij je hem netjes met een lepel over de hele oppervlakte verdeelt.

 

Dan gaat de cake nog 8 à 10 minuten in de oven, tot de topping lekker bruin is.

 

Even af laten koelen. Springvorm er vanaf en serveren op kamertemperatuur. .

 

Buon appetito!

  

 

Door Franska

Beeld: Marta Potoczek
Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter