Dit heb je nodig

(voor 50 stuks)

  • 200 g bloem
  • 60 g maïzena
  • ¼ tl zout
  • 225 g boter, op kamertemperatuur
  • 50 g poedersuiker, plus wat extra om te strooien
  • merg uit 1 vanillestokje
  • zaadjes uit ongeveer 8 kardemompeulen, gemalen in een vijzel

Zo maak je het

Zeef de bloem, maïzena en zout boven een mengkom en zet opzij.

 

Klop met een handmixer de boter met de suiker luchtig en romig, echt een minuut of drie kloppen dus. Voeg de vanille en kardemom toe. Schep dan met een spatel het bloemmengsel erdoor tot het net samenkomt, meer niet. Het deeg moet straks als het gebakken is bros blijven, dus kort kneden of scheppen is hiervoor het geheim.

 
Rol het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
 
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en zet deze klaar.

 
Ik gebruik voor deze koekjes een meloenbolschepje, zo kneed ik het deeg niet al te erg en krijg ik perfecte bolletjes. Heb je niet zo’n tangetje doe het dan zo: verdeel het deeg in 3 of 4 delen, rol er worsten van en verdeel die snel in kleine balletjes. Druk ze op de bakplaat iets uit.
 
Bak de koekjes in het midden van de oven in 12 tot 14 minuten tot de randen van de koekjes net gaan kleuren. Laat ze even afkoelen op de plaat en daarna verder op een rooster. Herhaal tot alle deeg op is.
Deze koekjes kunnen een paar weken goed bewaard worden in een luchtdichte doos of pot.
 

Eet smakelijk!

 

Home Baked €29,95
Yvette van Boven & Oof Verschuren (fotografie),
Fontaine Uitgevers