CHOCOLATE PECAN BARS MET GEZOUTEN KARAMEl

 

Ingrediënten

Voor 1 bakvorm (20 x 30 cm)

 

Voor de bodem en het kruimeldeeg

  • 125 g bloem
  • 80 g boter, gesmolten
  • 60 g poedersuiker
  • ¼ tl zout

 

Voor de chocoladelaag

  • 100 g bloem
  • 75 g ruwe rietsuiker
  • 50 g muscovadosuiker (evt. bruine basterdsuiker)
  • 25 g cacaopoeder
  • ½ tl (wijnsteen)bakpoeder
  • ¼ tl baking soda en ¼ tl zout
  • 100 g boter, gesmolten en afgekoeld
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 70 g pure chocolade (60% cacao), gehakt
  • 30 g pecannoten, fijngehakt

 

Voor de karamellaag

  • 100 g ruwe rietsuiker
  • 1 el ahornsiroop
  • 10 g koude boter
  • 60 ml slagroom
  • ½ tl vanille-extract en ½ tl zout

 

Voor de topping

  • 30 g pure chocolade (60% cacao), gehakt
  • 70 g pecannoten, gehakt

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 °C en bedek een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Meng voor de bodem en het kruimeldeeg alle ingrediënten in een kom. Zet 25 gram van het deeg apart, verdeel de rest over de bakvorm, druk met je handen aan en bak ca. 10 minuten in de oven, tot het deeg goudgeel is.

 

Haal het deeg uit de oven en laat 20 minuten afkoelen.

 

Meng voor de chocoladelaag de bloem, beide soorten suiker, het cacaopoeder, bakpoeder, de baking soda en het zout in een kom. Klop de eieren met de boter en het vanille-extract los in een andere kom. Voeg toe aan het bloemmengsel, roer goed door, voeg de chocolade en noten toe en vermeng alles met elkaar. Bestrijk de gebakken bodem met dit beslag en bak ca. 25 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven en laat kort afkoelen (zet de oven niet uit).

 

Doe voor de karamellaag de suiker, ahornsiroop en 4 el water in een pan en laat op middelhoog 

vuur ca. 12 minuten karamelliseren. Voeg eerst de boter toe. Meng de slagroom vervolgens met het vanille-extract en zout, en roer dit erdoor.

 

Druppel de karamel over de chocoladelaag en strooi hier de stukjes chocolade en noten overheen. Strooi tot slot de rest van het kruimeldeeg eroverheen en bak nog 5 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen en snijd in vierkante stukken.

 

Dit recept komt uit het boek

 

New York kerstmis bakboek €19,99 

Lisa Nieschalg & Lars Wentrup

Uitgeverij Snor
ISBN: 9789463140379

 

 

Eet smakelijk!