Bakken met bosbessen & bramen

 

Het is weer tijd voor wat lekker zoets. En de combinatie met fris fruit valt altijd in de smaak.

 

Dit heb je nodig

  • Deeg
  • 200 g bloem
  • 3 el kristalsuiker
  • snufje zout
  • 140 g ongezouten boter (gesneden in blokjes)
  • 5-7 el water

 
Topping

  • bloem
  • 10 g kristalsuiker
  • 2 el maïzena (maiszetmeel)
  • geraspte schil van een halve citroen
  • snufje zout
  • 300 g bosbessen
  • 120 g bramen
  • 1 el vers geperst citroensap
  • water

 
Zo maak je het

Meng voor het deeg bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de boter toe door deze in kleine stukken te snijden (dit helpt met mengen). Voeg 5 eetlepels water toe en meng door tot er mooi deeg ontstaat. Maak van het deeg een ronde bal en wikkel deze goed af met plasticfolie. Leg het voor een uur in de koelkast.

 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een bakplaat op het rek in de oven.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen (ongeveer 5 minuten). Pak een stuk bakpapier om het deeg op uit te rollen. Besprenkel het papier met bloem. Haal het deeg uit het plastic en rol het gelijkmatig uit in een ronde vorm op het bakpapier. Laat het deeg even, zo’n 15 à 20 minuten rusten.

 
Voor de topping meng je suiker, maïszetmeel, citroenschil en zout in een grote kom. Voeg de bosbessen, bramen en citroensap toe en meng heel voorzichtig, zodat de bosbessen en bramen niet verpletten.

Stapel de bosbessen in het midden van het deeg, verspreid mooi rond. Laat 4-5 cm vrij aan de rand van het deeg. Vouw de randen van het deeg over de topping.
 

culi-bakken-bosbessen-bramen-ap
 

Bestrijk de deegrand lichtjes met water en bestrooi het met wat kristalsuiker. Haal de hete bakplaat uit de oven en draag de taart met het bakpapier over naar de bakplaat. Bak tot het deeg goudbruin is en de sappen van de bessen borrelen, ongeveer 35 tot 40 minuten. Haal de taart eruit en laat ongeveer 10 minuten afkoelen op de bakplaat. Laat daarna de taart afkoelen op een rooster voor ongeveer 20 minuten.

 

Eet smakelijk!

Tip: Serveer met citroenijs voor een frisse smaak.