American-style:

falafel & fries

Het is weer tijd voor een lekker vet vrijdaggerecht. En om dit weekend top te beginnen, maken we falafelpita’s met blauwe kaasfrietjes (met goed veel knoflook!). Zodat het ook voor vegetariërs een goede BFF is!

 

f20_bff-falafel-culi_ap

 

Amerikaanse falafelpita’s met blauwekaas-frietjes
 

Dit heb je nodig

Blauwekaas-frietjes

  • 4 grote of zoete aardappelen, of een mix
  • 2 knoflookteentjes, fijngemalen
  • 2 el gehakte verse peterselie of basilicum
  • zout en peper, naar smaak
  • 60 ml olijfolie
  • 113 g gekruimelde blauwe kaas

 

 Falafel

  • 1 pot kikkererwten (400 gram) (afgegoten)
  • 2 knoflookteentjes
  • 1/2 gesneden zoete ui
  • 1 el olijfolie
  • 65 g volkoren bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl komijn
  • snufje zout en peper
  • bosje verse koriander
  • 240 ml buffalo-wing-saus*
  • geroosterde pitabroodjes

 

*Geen Buffalo-wing-saus in je supermarkt? Doe 250 ml rijstwijn in een pannetje met 1 el chilipoeder, 2 tl Pimentón (gerookt paprikapoeder), 2 tl zoete paprikapoeder, 1 el knoflookpoeder, 1 tl uienpoeder, 2 tl cayennepeper, 2 tl zout, 2 tl kristalsuiker en 1 tl gemalen peper. Laat het 5 minuten zachtjes koken. Klop 2 eidooiers los, voeg 4 el water toe en 4 tl maïzena. Voeg dit bij de rijstazijn en roer tot het de gewenste dikte heeft.

 
 

 

Ranch-style tzatziki

  • 120 ml ranchdressing*
  • 80 ml Griekse yoghurt
  • 1/2 tl appelciderazijn
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1 el vers citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 komkommer, gesneden

 

*Geen ranchdressing in je supermarkt? Meng 2 el gedroogde peterselie, 1 tl gedroogde dille,1 tl gedroogde knoflookpoeder, 1 tl gedroogde uienpoeder, ½ tl gedroogde basilicum, ½ tl peper, 80 g mayonaise en 60 ml karnemelk. 

 

Zo maak je het

Ranch-style tzatziki

Doe de ranchdressing, Griekse yoghurt, appelciderazijn, oregano, citroensap en olijfolie in een kom en meng goed door elkaar. Roer daarna de komkommer erbij. Bewaar bedekt in de koelkast tot het klaar is om te serveren.

 

De rest

Verhit de oven voor tot 220 graden Celsius. Leg de gesneden aardappels in een grote kom met de olie, knoflook, peterselie of basilicum, zout en peper. Zachtjes met je handen of twee spatels omgooien om gelijkmatig te verdelen over de aardappelen. Spreid op een bakplaat in één laag. Bak 15-20 minuten, draai de frietjes om en bak nog 15-20 minuten. Je wilt natuurlijk dat de aardappelen knapperig zijn, maar niet verbranden. (Tip tussendoor: als je de perfecte frietjes wilt, leg dan de aardappelen op een ingesmeerd draadrek op een bakplaat.) Zodra de frietjes gaar zijn, haal ze uit de oven en voeg ze samen met de blauwe kaas en verse basilicum.

 

Terwijl de frietjes bakken, kun je de falafel bereiden. Voeg de kikkererwten, knoflook, ui, olijfolie, bloem, bakpoeder, komijn, zout en peper samen in een foodprocesser (of met een mixer) tot het mengsel glad is. Voeg de koriander toe en mix deze op een lage stand erdoor.

 

Schep er, zodra het goed gemengd is, ongeveer 1-2 eetlepels uit en draai ze in kleine ballen. Plaats de falafel op een bakplaat (als je gaat bakken) of een bord (als je gaat frituren).

 

Om de falafel te bakken, verhit je de oven op 200 graden. Bak ongeveer 20 minuten op vettige bakfolie of tot de bovenkant krokant is en gaar vanbinnen. Haal uit de oven en voeg voorzichtig samen met buffalo-wing-saus. Leg de falafel terug op het bakpapier en bak nog 5 minuten door.

 

Om de falafel te bakken, voeg je een paar centimeter olie toe aan de bodem van een grote pan. Verhit tot 190 graden n frituur de ballen 2-3 minuten of tot zee en gouden kleur krijgen en gaar zijn. Droog op papieren handdoeken en voeg onmiddellijk samen met de buffalo-wing-saus.

 

Leg tot slot de falafel op een warm pitabroodje. Bovenkant met frietjes en drupje extra buffelsaus, blauwe kaas en uien. Wikkel in met aluminiumfolie en serveer het met de ranch-stijl tzatziki.

 

Eet smakelijk!