Janny door de bocht:

lasagne met 4 soorten kaas, lekker!

 

Janny: Pasta uit de oven wordt vaak met lange plakken pastadeeg gemaakt. Persoonlijk vind ik het resultaat beter als de (bijgesneden) pasta zo’n 30 seconden in kokend water is ondergedompeld. Laat de pasta daarna uitlekken op een theedoek.

 

Dit heb je nodig:

  • 350-400 g pasta all’uovo
  • 450 g diepvriesspinazie
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 750 ml melk
  • Zout en gemalen peper
  • Een mespunt versgeraspte nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 200-250 g ricotta
  • 225 g gorgonzola of magor (zachte laagjeskaas die bestaat uit gelijke delen mascarpone en gorgonzola), in blokjes gesneden
  • 60 g pijnboompitten, geroosterd
  • 200 g mozzarella, geraspt of grof gehakt

 

Zo maak je het:

Snijd de pastavellen zo nodig bij en dompel ze heel kort onder in licht gezouten kokend water. Neem ze direct met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze op een theedoek uitdruppelen.

 

Maak intussen de saus en laat de spinazie op laag vuur ontdooien. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer tot een samenhangend geheel en laat in 1 minuut zachtjes gaar worden. Schenk al roerend beetje bij beetje de melk erbij, roer tot je een gladde saus hebt. Breng aan de kook, voeg zout, peper, nootmuskaat en de laurierblaadjes toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Verwijder de laurierblaadjes uit de saus en roer er 50 gram geraspte Parmezaanse kaas door.

 

Laat de ontdooide spinazie in een zeef uitlekken en druk het vocht er goed uit. Doe de spinazie in een grote kom en meng met de ricotta. Meng er de gorgonzola of magor samen met 150 ml van de kaassaus door.
 

 

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet de ovenschaal in en verdeel een kwart van de resterende kaassaus over de bodem. Schep hierop een derde van het spinazie-kaasmengsel en bestrooi met 20 gram pijnboompitten. Leg daarop een laag lasagnedeeg. Leg daar weer een kwart van de kaassaus, een derde van het spinazie-kaasmengsel en een derde
van de mozzarella en 20 gram pijnboompitten
op. En daarop komt weer lasagnedeeg, kaassaus, spinazie-kaasmengsel, mozzarella en 20 gram pijnboompitten en een laag lasagnebladen. Dek af met de rest van de kaassaus, mozzarella en Parmezaanse kaas en plaats de schaal in het midden van de oven. Bak de lasagne in ca. 55 minuten gaar en mooi bruin aan de bovenkant. Laat de lasagne een minuut of 5 staan vóór je hem serveert.

 

Pasta di Janny €19,95 Bol.com Auteur: Janny van der Heijden. Uitgever: Good Cook B.V. 

 

Eet smakelijk!