Opgebrand

 

Caroline: Zou jij nog 35 willen zijn? Ik niet. En al helemaal niet nu ik in deze Week van de Werkstress alle alarmerende berichten lees.

 

Ook wij ‘oudjes’ lopen meer kans dan vroeger om een burn-out te krijgen, maar voor jonge vrouwen is het risico nog groter. Wat doen zij anders dan wij vroeger (toen alles beter was, pfff!)?

 

Als ik de dames uit die leeftijdsklasse af en toe hoor, snap ik het wel, want ze hebben me een boel soesa aan hun hoofd! En ze moeten ook nog eens ongelooflijk veel van zichzelf, maar echt: niet normaal. Man, kinderen, werk, vriendinnen, familie, social media, spannende vakanties, sport, slank, strak, gezond eten… O ja, en yoga, mediteren en mindfulness, die heilige driehoek, maar daar hebben ze eigenlijk geen tijd voor, dus nog meer schuldgevoel, omdat ze niet goed voor zichzelf zorgen en dat móet. Hoppetee, doordraaien maar! Best wel sneu, laatst keek er een me verbijsterd aan toen ik zei dat een tandje minder veel beter werkt, het leek wel of ze het gewoon niet begreep. Of misschien was ze in gedachten alweer met haar volgende programmapuntje bezig.

 

Goed, ze moeten het natuurlijk zelf weten, maar uit onderzoek is gebleken dat het vooral komt omdat vrouwen meer piekeren dan mannen. Dat is een belangrijk ingrediënt voor een burn-out. Dat je maar door blijft malen over wat er allemaal nog op je steeds langer wordende to-do-lijstje staat en over hoe je op ik weet niet hoeveel fronten tekortschiet. Ook wat voor werk je doet draagt bij: het onderwijs en de zorg zijn emotioneel zwaarder dan, ik noem maar wat, stukjestikker voor franska.nl.

 

 

Dat je maar door blijft malen over wat er allemaal nog op je steeds langer wordende to-do-lijstje staat

 

Trouwens, alle emancipatie ten spijt: huishouden, opvoeding en mantelzorg komen ook nog onevenredig vaak op vrouwelijke schouders terecht. Best wel stom. Toch ben je met een relatie en kinderen beter beschermd omdat je dan de knop af en toe wel om moet zetten. 

Alleenstaande vrouwen hebben die rem niet, die kunnen ongestoord 24/7 blijven navelstaren.

 

Het is wel écht een serieus probleem en de aandacht voor het fenomeen is niet overdreven, of wij er nu vroeger meer of minder last van hadden. Dus als je het mis ziet gaan bij dames in de risicogroep, weet dan: ze hebben deskundige hulp nodig om te herstellen en hun gedrag te veranderen. En steun. Ook van ons.

 

 

Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer
Bron: RTL Nieuws