Adje’s onweerstaanbare caponata

 

Ik weet niet waar het vandaan komt, maar als ik boodschappen ga doen overkomt het me met grote regelmaat dat ik thuiskom met iets wat ik onmogelijk kon weerstaan. 

 

En dan hoef je bij mij niet te denken aan een reep chocolade. Ik heb het met venkel, ananas, een kilo aardbeien die ligt te pronken, een moot tonijn of als ik een prachtige filetto di manzo zie liggen. Tegenwoordig heb ik het gek genoeg ook met aubergines, dat komt deels omdat er hier van die mooie wit dooraderde zijn, een lust voor het oog. Maar ook omdat ik sinds ik in Italië woon aubergines heb leren waarderen. Ik was een keer met een vriendin uit eten en zij bestelde een parmigiana di melanzane. Ik vroeg haar wat dat was en ze zei: ‘Aubergine uit de oven en dat is zo lekker!’ Ik trok een vies gezicht maar besloot het wel te proeven, want als Janice zegt dat iets heel erg lekker is dan is dat meestal ook zo. En ze had meer dan gelijk.

 

Toen ik vanochtend de supermarkt in liep, lonkten de aubergines, de venkel en iets verderop de tonijn naar me. Ik kon ze alle drie niet weerstaan. Thuisgekomen dacht ik: wat zal ik hier nu eens van gaan maken? En moest opeens aan caponata denken. Dat is een van oorsprong Siciliaans gerecht van aubergines en andere groentes die in blokjes worden gesneden en gefrituurd, dan vermengd met sultanarozijnen en pijnboompitten en gemarineerd met een agro dolce (zoetzure saus) In sommige delen van Sicilië is het traditie om er kleine stukjes pure chocola door te mengen. Van oudsher wordt caponata met vis gegeten en zeker bij een mooi stuk tonijn is het een perfecte match.

 
Dit heb je nodig

  • 1 grote aubergine
  • 1 venkel
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 4 pomodori
  • bosje basilicum
  • 50 g sultana’s
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 dl olijfolie
  • olie om te frituren
  • 5 el rodewijnazijn
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el suiker
  • zout en peper

 
Zo maak je het

Snijd alle groentes en de ui in blokjes van 2 cm, bestrooi de aubergine met zout en zet twee uur weg, knijp hierna voorzichtig het vocht uit de aubergines.
 

f11_dolcevita_1403_ap2

 

Smoor de ui in een scheut olijfolie tot hij glazig is. Scheur de basilicumblaadjes grof en meng ze met alle andere ingrediënten in een ruime schaal, breng op smaak met zout en peper. Schenk de plantaardige olie in een wok en verwarm tot 180 graden. Frituur hierin de andere groentes stuk voor stuk een minuut of twee, gaar en goudbruin. Schep de groentes uit de frituur in de schaal met het basilicummengsel, wel eerst goed laten uitlekken. Dek de schaal nu alles nog warm is af met plastic folie en laat het zeker twee uur intrekken. Door dit ‘stomen’ verandert de caponata in een gerecht met een fantastische smaakexplosie.

 

Heerlijk bij die moot tonijn die ik had gekocht. Die heb ik in plakken gesneden en op heet vuur snel aan beide kanten gebakken. Maar ook lekker bij lamsvlees, of gewoon een grote schep op een geroosterde boterham.
 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek