Dé 5 tuin-apps

Willemijn: Is het gras bij de buurman altijd groener? Of wil je nu eindelijk eens alle bomen kunnen herkennen? Nou, met deze vijf gratis app’s weet jij binnenkort alles over tuinieren en tuinen. Zo krijg je vast de groenste tuin van de straat.

 

 

 

1. De plantengids: Zo staat iedereen op zijn juiste plek

 

‘Nooit meer een plant op de verkeerde plek’, is de slogan van deze app. Met 12.828 (!) verschillende tuinplanten is hij zeer rijk. Je drukt op de foto van de plant die je mooi voor in je tuin lijkt, en meteen komen alle specificaties tevoorschijn: wel of niet in de zon, bloeitijd en zo verder. Maar ook als je niet weet wat je zoekt, maar wel graag die schaduwplek wil laten begroeien, dan kun je standplaats, schaduw, kleur et cetera invullen. En voilà, daar rolt een heel lijstje met gekleurde gegadigden in je telefoon. Nu nog kiezen…

 

2. Huisje boompje beter: Voor de bewuste tuinier

 

Met deze positieve app maak je je tuin klimaatbestendig door ‘m te vergroenen! Groene acties tegen te veel regen of juist te lange droogte, het komt allemaal aan bod. Druk op een van de items in de illustratie, zoals ‘beplanting’ en je leest waarom dit onderdeel in de tuin van belang is voor een beter tuinklimaat. Stap voor stap, met een heleboel tips en een lijstjes met benodigdheden, krijg je van alle onderdelen in de tuin te lezen en te zien wat jij kunt doen om de allergroenste tuin van de buurt te maken. O ja, en een leuke bijkomstigheid: het trekt meteen een hele hoop dieren aan die op je groene oase afkomen.

 

3. Natural History Museum: Had je niet gedacht, maar in een handomdraai herken je elke boom

 

Stel je voor, je maakt een heerlijke wandeling in de natuur en je ziet een mooie boom. Perfect voor de zonnige plek in je tuin waar je nog wat beschutting kunt gebruiken. Met deze app maak je een foto van het blad en pardoes krijg je de naam en foto’s van blad, 

 

bloem en schors, zodat je weet welke boomsoort het betreft. Op internet of in de plantengids-app kun je dan opzoeken wat de specifieke behoeften van deze boom zijn, zodat de boom op de juiste plek zijn wortels kan laten groeien.

 

4. De gazonwijzer: Hoezo is het gras altijd groener bij de buren?

 

Een gedeelte waar gras groeit in je tuin heet een gazon. Zover bekend… Maar waar gebruik je het gazon eigenlijk voor? Dat is een cruciale vraag als je gras gaat aanleggen of zaaien. Een ding is zeker: nieuw aangelegd gras of gras dat er al een tijdje ligt, moet goed onderhouden worden. Deze app, van het tuinmerk DCM dat organische meststoffen maakt, heeft voor elk seizoen een product. Je vult bij de instellingen in welke grondsoort je in je tuin hebt, de oppervlakte van je gazon en de app rekent uit hoeveel je ervan nodig hebt. Voor de meest voorkomende grasproblemen vind je hier trouwens ook een wondermiddel. Groen, groener, groenst.

 

5. De makkelijke moestuin: Voor iedereen zonder groene vingers maar mét moestuindroom

Iedereen kan moestuinieren! Dat is de overtuiging van Jelle, de bedenker van deze moestuin-community. Er is een behapbare moestuinbak met vakken (maximaal oogsten op een minimale oppervlakte), er zijn zaden, een boek, aarde en natuurlijk… de app. Wat je voor ogen hebt in je bak, bouw je in de app virtueel. Zo hou je de groei en het onderhoud in de smiezen. Er staan veel zaaitips in, een planning en tekeningen met hoe je plantje er intussen ongeveer bij zou moeten staan. Ook erg leuk voor kinderen.

 

Zo, nu nog een aarde en waterbestendig hoesje aanschaffen voor je telefoon of iPad en nu hopla de tuin in! En o ja, lees ook nog even deze groene-tuinervaring van Franska.

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen. 

Portret: Marloes Bosch